Kaninen Fnugge fylder snart otte år og hopper sammen med Rosa og Sofus frit omkring i hjemmet hos forfatter og journalist Anne Mette Holm Halvorsen. Forleden blev de alle tre sygeforsikret, så behandlingen hos dyrlægen er dækket.

– Selvfølgelig fortjener kaniner samme dyrlægebehandling som andre dyr, siger Anne Mette Holm Halvorsen, der har haft kaniner i 20 år og i 2006 skrev bogen Stuekaniner - og havekaniner med dyrlæge Ingeborg Mølbak. 

Investering. Med Rosa, Sofus og Fnugge på forsikringspolicen får Anne Mette Holm Halvorsen en hjælpende hånd økonomisk, hvis dyrene får brug for dyrlægebehandling.

Små personligheder

– Kaniner er små personligheder, der kan være fuldt ud lige så sjove og hyggelige at have i hjemmet som for eksempel katte og hunde, siger Anne Mette Holm Halvorsen, der gennem sit netværk af kaninentusiaster støder på masser af dokumentation for, at kontakten mellem dyr og mennesker øger lykkefølelsen og træner evnen til at yde omsorg.

"Det er klart, at vi skal også behandle de små dyr"

Kærligheden er stor

Kaniner, marsvin og andre smådyr kan i dag behandles for mange sygdomme på lige fod med hunde og katte, fastslår dyrlæge Henriette Munk, der med speciale i kaniner og gnavere arbejder på Albertslund Dyreklinik. Og da kaniner kan blive over 10 år gamle, er der tale om langvarige venskaber mellem dyr og mennesker.

– Tendensen går helt klart i retning af, at mange vælger at få behandlet deres kanin eller marsvin, selvom det ikke koster så meget at købe sådan et lille dyr. Det er jo ikke størrelsen eller anskaffelsesprisen, der betyder noget for kærligheden, og en forsikring gør det lettere rent økonomisk at vælge den bedste behandling, når der er brug for det, siger Henriette Munk, der i lighed med mange af hendes kolleger anbefaler dyreejere at tegne en sygeforsikring.

Forsikring af smådyr

At forsikring af kaniner, gnavere og andre smådyr er en mulighed, skyldes Agria Dyreforsikring, der efter mange år i Sverige og Norge, har etableret sig i Danmark og har udvidet sin dækning af hund og kat med forsikringen smådyr & fugle, der omfatter kæledyr som marsvin, mus, rotter, hamstere, ildere, kaniner, slanger og selskabsfugle som papegøjer og parakitter. De danske smådyrsejere har taget godt imod muligheden, og små 100 dyreejere har allerede forsikret deres kælekaniner, papegøjer, skildpadder og ildere. I Sverige er flere end 36.000 smådyr omfattet af en sygeforsikring hos Agria, herunder 7.000 kaniner.