Bur

Et bur med helt gulv er bedst for at undgå, at kaninen får sår på undersiden af bagbenene. Buret skal mindst være 50 x 100 cm til små racer (under 3 kg), og 70 x 100 cm til store racer. Bemærk, at dette er absolutte minimumsmål!                   

Underlag

Du kan bruge et håndklæde (medmindre du har en kanin, der godt kan lide at spise håndklæder), eller en rest gulvtæppe til at lægge på gulvet. Fleece (eller vetbed) kan også fungere fint, fordi det er vaskbart. Hvis kaninen tygger i fleece, er der ingen lange stofstrimler, der kan sætte sig fast i mave-tarm-kanalen. Avispapir kan være et billigt og udmærket underlag, dækket af med et tykt lag hø eller halm over hele gulvarealet. Det skaber et godt miljø og er samtidig et dejlig blødt og luftigt underlag, der skåner kaninens følsomme fødder.                     

Lad være med at bruge et akvarium eller et bur med faste vægge, fordi den ringere luftcirkulation kan øge forekomsten af luftvejssygdomme. Strøelse som træspåner eller savsmuld er ikke så godt, fordi det støver meget.                   

Daglig rengøring

Sørg for at skifte strøelse eller rengøre dagligt i kaninburet! Det er meget almindeligt, at kaniner får forskellige sygdomme på grund af for dårlig hygiejne i kaninburet. Nogle af de mest almindelige lidelser kan være rindende øjne og næse, fordi slimhinderne bliver irriteret af fordampning fra uringennemvædet strøelse, samt sår på undersiden af bagpoterne på grund af irritation fra fugtig strøelse.                   

Hvis kaninen skal løbe frit

Hvis du har tænkt dig at lade din kanin gå frit rundt derhjemme det meste af tiden, skal du sørge for at afgrænse et område, hvor din kanin ikke kan komme til skade eller slippe væk. Pas især på, at kaninen ikke kan komme til at tygge i elektriske ledninger eller gulvtæpper, hvad mange kaniner elsker at gnave i, og hold den væk fra giftige stoffer, som for eksempel rottegift.                     

Læg dig ned på alle fire, så du kan sikre dig, at dit hjem er kaninsikkert! Undersøg også din kanins poter regelmæssigt. Hårde gulve og ru tæpper kan slide den tynde hud på undersiden af poterne og give skader.

Det er meget nemt at lære kaniner at være stuerene

Toiletbakke

Det er meget nemt at lære kaniner at være stuerene. Til at begynde med må du holde din kanin på et meget lille område, enten i bur eller i en afgrænset del af et værelse med toiletbakken placeret i et hjørne (du skal helst vælge det hjørne, kaninen selv har valgt at bruge).              

Sørg for at bakkens kanter er lave nok, sådan at kaninen nemt kan hoppe ud og ind ad bakken. Det kan hjælpe at lægge lidt afføring i bakken. Du kan belønne din kanin med en godbid, når den har brugt bakken. Straf aldrig kaninen, når den er i bakken. Du skal ikke være bekymret, selv om din kanin måske sidder i bakken i længere tid. Det er helt i orden, så længe kaninen ikke snavser sig til.                   

Det er bedst at fylde papirgranulat eller andet organisk materiale i bakken. Det er ugiftige materialer, der støver meget lidt og som kan nedbrydes, hvis kaninen skulle komme til at spise af det. Det er lettere at holde rent end træspåner eller kattesand af grus- eller lertypen, det lugter mindre og kan komposteres. Gå hen i din lokale dyreforretning og se, hvilke produkter de har at vælge imellem.

Temperatur

Kaniner skal opholde sig på det køligste og mindst fugtige sted i huset. Undersøgelser har vist, at kaniner, der opholder sig i varme, fugtige omgivelser med dårlig ventilation har en væsentlig hyppigere forekomst af luftvejsinfektioner sammenlignet med kaniner, der opholder sig i kølige, tørre omgivelser med god ventilation.                

En fugtig kælder er et af de værste steder, du kan placere din kanin. Hvis din kanin skal opholde sig i kælderen, bør du investere i en affugter og en ventilator, for at holde fugten nede og forbedre ventilationen.                     

Den bedste temperatur for en kanin er 16-21°. Når temperaturen når 24° vil man se hyppigere tilfælde af savlen og næseflåd. Hvis temperaturen når helt op på 26° og derover, og især hvis luftfugtigheden er høj, er der en meget stor risiko for livstruende hedeslag.                     

Klimanlæg

På meget varme dage er det godt at sætte en mælkekarton fyldt med frosset vand i buret. Det fungerer godt som transportabelt klimaanlæg.                    

Hedeslag

Sørg for at kaninen har adgang til frisk, koldt vand. Det hjælper med til at holde kropstemperaturen nede. Hvis dit dyr skulle vise tegn på hedeslag, kan du prøve at holde en isklump mod øret eller forsigtigt gøre hele kaninen våd med køligt vand (ikke iskoldt). Hvis kaninen er ramt af alvorligt hedeslag, skal du gå til dyrlægen med den.                  

Beskyttelse ved varmt og koldt vejr

Hvis din kanin opholder sig udendørs både i varmt og koldt vejr, skal du sørge for, at buret er beskyttet mod sol og vind. Om vinteren er det godt at bruge halm til isolering af det beskyttede område. Sørg også for, at vandet i vandskålen skiftes hver dag. Dyret kan hurtigt dehydrere (tørre ud), hvis vandet har været frosset til is i flere dage.