Kaniner lever af grovfoder. Det betyder, at de kan og skal fordøje cellulose ved hjælp af bakterier i blindtarmen. I naturen spiser de ligesom heste og køer mest græs, men også mindre planter og blade fra buske.

I fangenskab er forkert fodring direkte og indirekte skyld i de mest almindelige sygdomme hos kaniner. Ud over livstruende mave-tarm-sygdomme, kan kaniner få problemer med tænderne og nedsat immunforsvar.

Hø skal udgøre hovedbestanddelen af kaninens kost. Faktisk skal kaniner spise mindst 80% hø. De skal altid have adgang til ubegrænsede mængder af hø, men det er ikke nok at sørge for at forsyne kaninen med hø, man er også nødt til at begrænse andre fødemidler, fordi kaninen vil foretrække den lækre mad på bekostning af høet.

Skift mellem forskellige typer hø, men pas på med at give for meget alfalfahø (lucernehø), da det indeholder meget kalk og kan give problemer med urinsten. Bemærk at løst hø er bedre end presset hø.

Kaniner skal spise mindst 80% hø

Bladgrøntsager

Som supplement til hø er det bedst at give bladgrønt af forskellig slags. I naturen spiser kaniner blade og grene fra planter, men ikke rødder eller frugter. Man skal helst variere kosten så meget som muligt og sørge for at give tre forskellige slags hver dag. Godt bladgrønt er for eksempel: græs, kløver, hindbærblade, mælkebøtter og andet ukrudt, blade fra frugttræer og andre almindelige løvtræer, salatblade fra de mørkere, grovere salater, toppe fra forskellige rodfrugter, friske krydderurter, persille, hisbiscusblade (hawaiiblomst), broccoli med blade, forskellige kålsorter samt spinat og bladbede. Brug altid usprøjtede planter og bemærk at hibiscus købt i en butik kan være sprøjtet med bladglans, som ikke er sund for kaniner. Spinat, kålsorter og bladbede skal man ikke give i for store mængder, da de kan give fordøjelsesproblemer, men som supplement i små mængder går det fint.

Tørfoder

Det mest almindelige tørfoder til kaniner er foderpiller og gnaver/kaninblandinger af forskellig slags. De forskellige blandinger, der består af korn, frø, flager, tørret frugt mv. er temmelig usunde, og dem bør man slet ikke bruge! Disse blandinger indeholder alt for meget fedt og kulhydrat, de giver ikke noget arbejde til tænderne og er alt for fiberfattige.

Foderpiller af god kvalitet og med højt fiberindhold (mindst 18 % helst 20-25 %) kan gives i begrænsede mængder, men man kan sagtens undvære dem. Hvis man gerne vil fodre med foderpiller, bør man højst give 1-2 spsk per dag til en kanin på to kilo.

En vigtig del af kaninens kost er desuden den natafføring, den selv producerer, og som kaninen spiser direkte fra anus. Disse små ’bønner’, der er fint formede og blanke, kommer fra blindtarmen og indeholder vitaminer og stoffer, der er vigtige for kaninen. På os virker det ulækkert, at kaninen spiser sin egen afføring, men disse små ’vitaminbomber’ har altså stor betydning for kaninens sundhed.

Godbidder

Som godbidder kan man give et lille stykke gulerod, frugt eller bær nogle gange om ugen, eller små stykker tørret frugt eller knækbrød. Man bør helt undgå at give sin kanin nødder, frø, kager, chokolade, morgenmadsprodukter, slik og andre søde ting. Hunde- og kattemad skal også holdes langt væk fra kaninen.

Mineralsten

Salt- og mineralsten er ikke nødvendige til selskabskaniner.

Vitaminer

Vitamintilskud er ikke nødvendige til raske kaniner, der får en velsammensat kost.

Generelt er det vigtigt at huske på, at alle kaniner er følsomme over for pludseligt foderskift! Hvis man skal præsentere den for en ny type foder, skal man gøre det gradvist ved at blande en lille smule af det nye i den sædvanlige kost. Ved mindste tegn på diaré, appetitmangel eller forstoppelse, må man straks holde op med at give den nye kost og kontakte dyrlægen.