Konsekvens – det er naturligvis et kedeligt og firkantet ord. Fleksibelt lyder meget mere sympatisk. Ja, naturligvis, men det er kun, hvis modtageren forstår, hvad det indebærer.

Og spørgsmålet er, gør hunden det? Hunden lever meget i en verden, som minder om legen ”tampen brænder”. De ved ikke, hvor den skjulte genstand ligger. Oftest ved de heller ikke, hvad målet med træningen er, og de fumler derfor rundt. De forstår ikke, hvad vi siger. De hører kun om tonefaldet er positivt eller negativt. Enkelte hundeejere er ikke så tydelige med at ændre tonefaldet. Det er derfor, at det er så vigtigt med konsekvens. Hvor hurtigt kunne du selv finde genstanden, hvis den person der har gemt den, glemmer at sige ”tampen brænder”? Hvis han/hun irriteret siger; ”nej”, når du vender dig imod genstanden, da du netop gik i den forkerte retning. Kunne du finde den eller ville du sige ”nu giver jeg op, jeg begriber ingenting”?

Budskab eller omskiftelighed
Manglende konsekvens er altid en grund til, at hunden trækker i snoren. Hunden forstår ganske enkelt ikke, at det er trækningen i snoren, som er årsagen til, at du rykker i snoren eller på anden vis forstyrrer din hund. De fleste hunde opfatter kun, at føreren er generelt omskiftelig. ”Nogle gange bliver min ejer irriteret, nogle gange ikke. Hvorfor bliver han/hun irriteret? Det har jeg ingen anelse om.”

Tag udgangspunkt i din hund

En af årsagerne til, at vi mennesker er så uforståelige for vores hunde er, at vi tager udgangspunkt i os selv, ikke i hvordan hunden kunne tænkes at opfatte situationen. Her bør man acceptere, at hunden trækker lidt i snoren, men samtidig ikke tillade, at den trækker meget. Hvordan skal hunden kunne finde ud af, hvad som er lidt eller meget?

Er du helt sikker på, at du selv ved, hvad som fra dag til dag er meget eller lidt? Hvor går grænsen helt nøjagtig? Hvis man er i godt humør, kan man tåle en hel del. Men hvis humøret allerede er dårligt, skal der ikke meget til, før man bander.

For at hunden nemmere skal kunne forstå dig, skal du hellere tage udgangspunkt i din hund.

Hvis snoren er stram, føler hunden et pres mod halsen. Hvis snoren hænger i en blød bue, føler hunden ikke noget pres. Sig ”nej” til hunden præcis hver gang snoren strammes, og vis hunden, at du er utilfreds med den. Vær tydelig, når du viser din utilfredshed, således at hunden sænker ørene og halen i nogle sekunder.

Hvis du ikke får et svar fra hunden, betyder det, at hunden ikke forstår dit budskab. Og hvis hunden ikke forstår dig, vil den selvfølgelig ikke ændre sig.

Ryk i snoren som fy-metode

Den absolut mest almindelige fy-metode er at rykke hunden i snoren. Desværre er det en metode, som kun få hunde forstår. Jeg tror, at det skyldes, at hunde studerer os mere end de hører på os. Hunde forstår jo som bekendt ikke ord, men tyder hinandens kropssprog.

Hvor tydelige er vi over for hunden, når vi rykker i snoren? De fleste af os ser ret sure ud, idet vi rykker til. Men når vi har rykket færdigt, plejer ansigtet straks at glatte sig ud og bliver neutralt. Pointen er, at hunden ikke kan se sin ejer, når der rykkes i snoren. Det gør den først efter rykket, da vi igen ser neutrale ud. Derfor tror jeg mange hunde ikke forstår, at rykket i snoren er en mishagsytring, men kun opfatter det som er en uforklarlig bevægelse fra vores side.

En mere effektiv metode

Selv vil jeg ikke trække i snoren. For det første er et ryk i snoren ikke helt ufarligt. Det kan give hunden både ryg- og nakkeproblemer. For det andet ser det ikke ud til at være anstrengende for hunde at trække i snoren, men for de fleste hundeejere er det anstrengende at rykke hunden tilbage. At trække i snoren kan vække kamplysten hos mange hunde. Jo mere hundeejeren trækker tilbage, desto mere hidses hunden op. Endnu en grund er, at ryk i snoren får hunden til at vende sig væk, og dermed ikke søge kontakt med føreren.

I stedet vil jeg først sige ”nej”, og derefter knibe hunden i skindet bagpå. Faren for, at du skader hunden når du kniber den, er minimal. Den tredje gang jeg siger ”nej”, er der som regel ingen bagdel at knibe i. Hunden har allerede drejet rundt for at undgå at blive knebet.

Hunden har altså vendt sig om og ser på mig, og søger kontakt med mig. Bingo, det var lige precis dét, jeg ville! Når jeg siger ”nej”, får jeg kontakt med min hund.

Ved at fortsætte konsekvent hver gang snoren strækkes, plejer det kun at tage en uges tid, før hunden indser, at ordet ”nej” har en sammenhæng med presset mod halsen. Når hunden finder ud af, at den ubehagelige situation hænger sammen med trækningen i snoren, kommer den aktivt til at undlade at trække i snoren.

Giv din hund belønning

Som altid hæmmer korrigeringen hunden, men den fortæller ikke hunden, hvilken form for adfærd der er ønskelig. Det er først når du belønner hunden at den anstrenger sig og ikke trækker. Lidt efter lidt finder hunden ud af, hvilken adfærd, der er den rette. Held og lykke!