Førstehjælp til hunde handler om, hvordan du kan redde hundens liv, og hvordan du forhindrer, at en kritisk situation bliver endnu værre. 

Ylva Trygger er dyrlæge og driver firmaet Canis Academy. Hun har sin egen dyrlægepraksis, holder kurser i dyresygepleje og har skrevet bogen: ”Första Hjälpen – när olyckan är framme” (Førstehjælp – når ulykken er ude). Hun holder også forelæsninger om Førstehjælp til hundeejere, denne gang er det Dogma i Stockholm, der lægger lokaler til, og personalet fra Agria deltager.

”Førstehjælp handler om at få hunden til at overleve og samtidig forhindre, at hundens tilstand forværres,” begynder Ylva.

Hjerterytme (puls) – hvor hurtigt slår hundens hjerte?

For at vide hvordan en syg hund opfører sig, er man nødt til at vide, hvordan en rask hund ser ud og fungerer.

”En voksen hund har for eksempel en hjerterytme på 70-100 slag i minuttet. Et godt råd er at mærke, hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og så gange med fire,” siger Ylva.

For at kontrollere hjerteslaget løfter du hundens forben og bøjer albuen lidt frem og op, og inde bag albueledet kan du mærke hjertet. Både hjerteslagenes rytme og styrke er interessant.

Store og ældre hundes hjerte slår langsommere end små og yngre hundes, som kan slå op til 200 slag i minuttet. En bange og stresset hund har også en hurtigere hjerterytme.

”Det er også godt at vide, at hundens hjerte slår langsommere, når den ånder ind, end når den ånder ud,” siger Ylva.

Det nemmeste sted at finde pulsen er på indersiden af låret. 

Vejrtrækning – hvordan er hundens åndedræt?

Den voksne hund trækker vejret 8-20 gange i minuttet og en yngre hund op til 30 gange i minuttet. Både hundens ind- og udånding skal være ubesværet.

”Hvis det ikke er tilfældet, kan det være tegn på, at der sidder noget fast i luftrøret.

Hvis en hund har bug-åndedræt (ånder ind med maven) efter en ulykke, kan det være tegn på indre blødninger. Hvis åndedrættet lyder meget svagt, er det også tegn på indre blødninger.

”Lyt og kig derfor meget grundigt på hundens vejrtrækning,” siger Ylva.

Regn på pris

Se hvad det koster at forsikre din hund

10%medlemsrabat

Slimhinder – hvilken farve har tandkødet?

Slimhinderne i munden (tandkødet) kan meget tydeligt vise, hvordan hunden har det. Både i munden og under øjet skal hundens slimhinder være laksefarvede.

”Hvis slimhinderne er røde, kan det tyde på stress og voldsom infektion, mens meget blege slimhinder kan betyde indre blødninger,” siger Ylva. ”Visse forgiftninger kan også betyde, at tandkødet får en sort kant (OBS! Må ikke forveksles med helt normal sort-pigmentering af tandkødet).”

Du kan også tjekke blodcirkulationen ved at se, hvor hurtigt tandkødet får sin normale farve efter tryk.

”Tryk med fingeren mod gummerne og slip. Farven skal vende tilbage inden for 2-3 sekunder. Hvis den ikke gør det, bør du kontakte dyrlægen,” forklarer Ylva.

Hvis slimhinderne i munden føles klæbrige, kan det være tegn på dehydrering, og så bør du lave ”hudtesten”.

”Løft op i huden f.eks. i nakken. Når du slipper, skal huden hurtigt og smidigt falde på plads igen. Hvis lidt af hudfolden bliver stående, kan hunden være dehydreret.

Kropstemperatur – har hunden feber?

Den normale kropstemperatur hos en voksen hund er 37,5 til 39,0 grader. Hos en ung hund kan den være lidt højere.

”En varm sommerdag eller hvis hunden er stresset, kan den komme helt op på 40 grader, uden at hunden har feber. ”

Hundens temperatur tages i endetarmen, og du skal helst gøre det om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.

Lav din egen mappe med hundens data og sygdomshistorie

Ylva råder alle hundeejere til at samle hundens vigtige papirer, f.eks. sygdomhistorie, hundepas, forsikringspapirer, vaccinationspapirer med mere i en mappe, som du nemt og hurtigt kan tage med til dyrlægen.

”Her kan du også skrive din egen lille journal over evt. løbetid, falsk drægtighed, medicinsk behandling, normal kropstemperatur og lignende. Det er meget nemmere for dyrlægen at stille den rigtige diagnose, hvis der er en nøjagtig sygdomshistorie,” siger Ylva.

Hvis du skal rejse og have hunden med eller flytte, kan du også bede dyrlægen om at udskrive hundens rigtige journal. Det kan være en stor hjælp for en ny dyrlæge, der evt. skal behandle din hund.