Solen titter frem fra skyerne, og sommerferien venter lige om hjørnet. Nogen stikker udenlands, mens andre vælger sommerhuset, camping eller lign. Nu kommer det store spørgsmål for mange familier; Skal hunden med? Hvis svaret er ‘nej’, er det vigtigt at have gjort sig nogle tanker om, hvordan hunden skal holde ferie, så den også har det godt, mens I er væk.

Skal hunden ikke med på den årlige sommertur, er det altafgørende, at den ikke føler sig glemt. Den bør være i godt selskab, blive fodret korrekt og få sine fysiske og mentale behov dækket gennem daglig aktivering. Helt som den plejer i sin hverdag. 

Det er vigtigt, at dem der passer hunden også er opmærksomme på hundens helbred - særligt i sommervarmen. Hedeslag og dehydrering kan undgås ved at give hunden rigeligt med væske og sørge for skygge. Har hunden sart hud, skal der solcreme til, hvis den er meget ude i de skarpe UV-stråler.

Hvordan skal hunden passes i sommerferien?

Mens I nyder pausen fra arbejde og skole på ferien, skal hunden passes. Her er et par muligheder:

  1. En "dog-sitter" (hundeverdenens svar på en babysitter) er en oplagt løsning. Har du en ansvarsbevidst ven eller et familiemedlem, kan du overlade hunden til vedkommende, så du kan slappe af og nyde ferien et andet sted i landet. Det vil være det bedste for hunden, hvis dog-sitteren kan flytte midlertidigt ind og overnatte i jeres bolig i hundens vante omgivelser. På den måde opretholdes hundens vante omgivelser og rutiner. En lille bonus er at planter kan vandes, og risiko for indbrud mindskes.
  2. Hunden kan også passes hjemme hos dine venner eller familie. Her er det vigtigt, at forholdene i og udenfor deres hjem er hundevenlige. Det vil for eksempel sige, at haven skal være hegnet godt ind. En hund, der aldrig før har været på grunden, kan ofte finde huller, som haveejeren ikke selv har opdaget. Undersøg derfor, om hegnet er helt tæt, før hunden lukkes ud. Hunden bør ikke lades alene hjemme i det nye hus, da det ikke er sikkert, den er tryg ved at være alene nye steder, selvom den er god til det derhjemme.
  3. En tredje løsning kan være at indgå gensidige pasningsaftaler med en anden hundefamilie. Mød familien til hundetræning eller på gåturen, eller efterspørg en pasningsaftale med en annonce i hundegrupper på Facebook.
  4. Hundepensioner er det typiske valg for de fleste hundeejere, og her skal du huske at bestille plads i god tid og undersøge vaccinationskrav. Der findes mange gode pensioner, men du skal tage de kritiske briller på, da der er stor variation i forholdene på de forskellige pensioner. Det er hundeejerens eget ansvar at kvalitetstjekke stedet, og det kan derfor være en god idé at tage ud og observere forholdene, inden du skal på ferie. Hold øje med:
    1. Hygiejnen. Der skal være rent og ryddeligt.
    2. Udstyrets standard. Bokse, løbegårde og indhegning af luftearealerne skal være i god stand. Der skal være direkte adgang fra de indendørs bokse til en udendørs løbegård, så hunden let kan komme af med sine efterladenskaber.
    3. Bemanding. Der skal være tilstrækkeligt voksent personale og evt. unge mennesker, som hjælper med at motionere og lege med hundene. Spørg ind til, hvordan og hvor meget kontakt, de har til hunden i løbet af en dag.
    4. Hundeaktiviteter. Aftal aktiviteter med personalet såsom gåture, leg og svømmeture, der i mange tilfælde er ekstra ydelser, man skal betale mere for. Vi anbefaler at investere i oplevelser, som gør hunden træt og glad i løbet af dagen frem for bøf, leverpostejsmadder eller andet, pensionen måtte have på menukortet.

Rejse med hunden?

Skal hunden alligevel med på sommerferie, så er det vigtigt, at du overvejer transportformen. Hunden kan få køresyge, især ved bilkørsel. Derfor skal hunden vænnes til at køre i bil, fra den er hvalp.

  • Kør korte stræk til at begynde med og øg langsomt rejsens længde.
  • Lad være med at give hunden mad før afrejse.

Rejs med hunden uden bil

Hvis du vænner hunden til at rejse fra den er hvalp, kan du også tage den med i tog, på færger og med fly, men husk, at flyrejser er særligt stressende for hunde, og man bør derfor kun tage hunden med på kortere flyveture.
Book aldrig rejser og billetter på nettet, før du har kontaktet selskabet og fortalt, at du skal have din hund med. I værste fald kan du risikere at få nej, og samtidig hæfte for billetter, der ikke kan refunderes. 

Tog

Det er som regel ikke noget problem at rejse med toget, og i nogle lande kører hunde oven i købet gratis med tog, mens de i visse lande, f.eks. Danmark, skal have en børnebillet. På lange togture kan man aftale med togpersonalet, at man får lov at lufte hunden på stationer, hvor toget holder i lidt længere tid end normalt. Vent med at fodre hunden, til I er kommet frem, men sørg for, at den får tilbudt frisk vand med jævne mellemrum.

Færge

De fleste færgeruter tager hunde med om bord, men det er ikke alle, der tillader hunde, hvis man går om bord (og altså ikke har nogen bil). Derfor er det vigtigt at spørge i forvejen. Hvis man kan gå om bord med sin hund, er der som regel et bur eller en aflåst kennelafdeling med flere bure på færgen, hvor hunden skal opholde sig under overfarten. Man kan få lov at se til hunden undervejs og give den frisk vand. Når man har set, at hunden har det fint i sit bur, bør man overveje, om den ikke har det bedst med at falde til ro under overfarten i stedet for at få besøg alt for tit.

I sjældne tilfælde kan man få lov at have hunden hos sig om bord på færgen. Det gælder som regel kun på korte sejlture.

Fly

Hvis man har en lille hund, der højst vejer 8 kg inkl. transportbur, kan man i mange tilfælde få lov til at tage hunden med i kabinen.

Hvis man har en større hund, skal den som regel sidde i lastrummet i et flygodkendt transportbur, der skal have ganske bestemte mål. Se på flyselskabets hjemmeside. Dette bur skal du selv anskaffe og medbringe. Sørg for, at der ikke er noget i buret, som hunden kan komme til skade på, hvis den skulle gå i panik under flyvningen.

Husk at undersøge, om der er særlige regler for check in – om man skal møde i ekstra god tid eller checke ind ved en særlig skranke.

Hvis du har en stor hund, er det ikke alle selskaber, der flyver med maskiner med plads til et stort flybur, og det kan betale sig at prøve forskellige selskaber og undersøge dette, før man køber buret.

Bemærk, at der gælder særlige regler for rejser til Storbritannien og Irland.

Når du rejser med offentlige transportmidler med din hund, skal du huske at:

  • Planlægge rejsen i meget god tid.
  • Undersøge om der er specielle betingelser, der skal være opfyldt for at få hunden med.
  • Sørge for at hunden har de nødvendige vaccinationer m.v., chipmærkning samt hundepas.
  • Ved flyrejser – checke hunden ind så sent, du må, og lufte den helt frem til indcheckning.
  • Tage hensyn til dine medpassagerer.
  • Gøre hvad du kan, for at hunden får en tryg og behagelig rejse.