Temperaturen stiger hurtigt i bilen, når den står i solen, selvom det ikke er meget mere end 20 grader udenfor. En hund, som bliver varm, kan ikke svede på samme måde som os mennesker. De slipper af med varmen ved at ”halse”, dvs. hunden kommer af med varmen gennem åndedrættet.

Med udåndingsluften taber hunden en masse væske. Hundens kropstemperatur stiger fra de normale 38 grader til 39 grader for senere at stige op mod 40 grader. Når hunden nærmer sig 41 grader, så fortsætter temperaturen med at stige. Hunden taber bevidstheden og dør hvis ikke der gøres noget hurtigt.

Akut hjælp ved hedeslag

Hvis hunden findes i tide, så er det meget vigtigt at handle hurtigt. Hvis du har et termometer, så tag hunden temperatur, når du har fået hunden ud af bilen. Køl den ned med koldt vand eller kolde håndklæder og tag direkte til nærmeste dyrehospital eller dyreklinik.

Behandlingen fortsætter med alle midler for at få kropstemperaturen ned under 39 grader. Hunden skal have drop og evt. medicinsk behandling alt efter, hvor alvorlig hundens tilstand er.

Der kan komme alvorlige følgeskader

Ved alt for høj kropstemperatur kan der opstå alvorlige hjerneskader, hjerteskader, tarmskader, lever- og nyreskader samt forskellige blødningsforstyrrelser. Mange hunde skal være indlagt i flere dage. Udfaldet er altid uvist efter hedeslag. Hvis ejeren hurtigt sætter ind med nedkølingen, så øges hundens chance for at overleve.

Efterlad aldrig hunden i en bil om sommeren. Med en udetemperatur på 20-22 grader stiger varmen i bilen hurtigt til 85 grader og bilen forvandler sig til en sauna.

Hvis din hund får hedeslag:

  • Efterlad aldrig hunden i en parkeret bil på en solrig/varm dag.
  • Hvis det er sket: Tag hunden ud i den friske luft.
  • Gør hunden våd med våde håndklæder eller med koldt vand.
  • Tag til dyrehospitalet eller dyreklinikken med et samme.