I takt med den stigende globalisering og stadig større trafik over landegrænser med kæledyr, er det blevet endnu vigtigere, at alle hunde vaccineres helt tidligt fra hvalpealderen og gennem hele voksenlivet, for at holde de smitsomme sygdomme på et så lavt niveau som muligt.

Hvor tit skal hunden vaccineres?

Små hvalpe får antistoffer fra deres mor igennem modermælken. Man kan ikke være sikker på, hvor længe antistofferne holder hos hvalpen – det afhænger blandt andet af tævens vaccinationsstatus (herunder om denne er fuldt opdateret). De fleste opdrættere sørger for, at hvalpen har fået den første vaccination inden den flytter hjemmefra - som 8 uger gammel hvalp - så man trygt kan tage den med ud i verden på nye opdagelser uden at bekymre sig om smittefare.

Hvis din hvalp er vaccineret, når den er omkring 8 uger gammel, bør den genvaccineres mod hundesyge, smitsom leverbetændelse (HCC) og parvovirus, når den er max 12 uger gammel. Vaccinationen kan gentages igen et år efter. Afhængigt af hvilken vaccine din hvalp har fået, når den er 8 uger gammel, kan det i nogle tilfælde være nok at vaccinere hvalpen igen når den er 12 uger gammel.

Nogle vælger at vaccinere deres hunde mod kennelhoste

Nogle hundeejere vælger i dag at vaccinere deres hund mod kennelhoste – en vaccine der kan være relevant til den sociale hund og ofte vil være et krav ved pasning i hundepension eller deltagelse i hvalpetræning, lydighedskurser og lignende. Det er dog ikke et krav for forsikringsdækning, hvis din hund får kennelhoste.

Som regel anvender dyrlægen en vaccine, der dækker flere sygdomme på én gang, for eksempel bliver hunden normalt altid vaccineret mod smitsom leverbetændelse (HCC) samtidig med, at den vaccineres mod hundesyge og parvovirus, men da beskyttelsen mod de enkelte sygdomme har forskellig varighed, kan man vælge at vaccinere mod visse sygdomme separat. Ud over basisvaccinerne har du mulighed for at dække din hund bredere ind, hvis den har særlige behov eller opholder sig i et miljø, hvor den er særligt udsat for smitte.

Er din hund aktiv jagthund eller musefanger på jeres daglige gåture i skoven, kan det være en god ide at supplere basis vaccinationerne med en Leptospirose vaccine.

I forbindelse med rejse til udlandet med din hund er der ydermere forskellige anbefalinger og/eller juridiske krav i forbindelse med vaccination mod blandt andet leismaniose og rabies.

Du kan i samråd med din dyrlæge tilpasse vaccinationen til netop din hund

Sygeforsikringen dækker ikke vacciner

Din hunds sygeforsikring dækker sygdom og skade opstået i forsikringsperioden. Den dækker ikke forebyggende behandlinger, som vacciner og helbredstjek. Du bør betragte disse udgifter som vedligeholdelse, ligesom foder og flåt/loppemidler.

Hvad er Agria´s krav til vaccination?

Der har de sidste par år, været en del debat om mulig overvaccination af hunde.

Hos Agria har det hele tiden været vores intention, at vi ikke dækker parvovirusinfektion, hundesyge og smitsom leverbetændelse, hvis man ikke overholder vaccinationsprogrammerne. Det betyder i praksis, at du har dækning for andre sygdomme hos din hund – også selv om du vælger ikke at vaccinere din hund - men er det en af disse tre sygdomme hunden fejler, beder vi dig indsende dokumentation på, at vaccinationerne er overholdt.  Eller på positiv titertest, der ikke er over et år gammel. Man kan nemlig måle mængden af antistoffer i blodet og ud fra dette overveje, hvilke vaccinationer hunden har behov for.

Hvis du som hundeejer ikke ønsker at give vaccinationer, kan du få lavet en titertest, der viser, om hunden har antistoffer mod de aktuelle sygdomme, så godkender vi, hvis den positive titertest ikke er ældre end et år.

Hunde har forskellige behov for beskyttelse og reagerer individuelt på vaccinationer. Vi anbefaler, at man følger vaccineproducentens anvisning og dyrlægens vejledning, da ingen af os ønsker, at vores hunde skal blive syge, og vi har som ejere mulighed for at forebygge nogle sygdomme. For nogle vacciner er det nødvendigt med årlig vaccination for at opretholde gyldig vaccinations status – det kunne eksempelvis være kennelhoste eller leptospirose vacciner. For andre vacciner kan det være hvert tredje år. Du bør altid spørge din dyrlæge til råds, når du har hunden til det årlige sundhedscheck.