Hvad spiser et marsvin?

Et marsvin er græsspiser ligesom heste og køer. I naturen spiser de ud over græs også ukrudt, blade, grene og de planter, de kan nå. Når man holder marsvin som kæledyr, giver man dem hø, grene og bladgrøntsager, for at efterligne den kost, de får i naturen så meget som muligt.

Du kan også give dem nogle grøntsager, der er rige på C-vitamin, for eksempel hvidkål og peberfrugt, men ikke i alt for store mængder. Marsvin har brug for at få C-vitamin i kosten, da de ikke selv kan danne C-vitamin i kroppen. Hvis de ikke får C-vitaminrige grøntsager, kan man give dem marsvinefoder, der er beriget med C-vitamin eller særlige kosttilskud, som fås hos dyrehandleren.

Om sommeren kan man plukke en stor del af marsvinets mad udendørs. Marsvin skal ikke have frøblandinger, knækbrød, havre, tvebakker eller anden menneskemad, men man kan godt give dem en gulerod og en lille smule frugt indimellem. Man kan også give dem et par spiseskefulde fiberrigt marsvinekraftfoder hver dag, men ikke mere.

Bør man have flere marsvin sammen?

Marsvin elsker at have selskab, så du bør have mindst to marsvin sammen.

Hvad skal marsvin have i deres bur for at trives?

Det vigtigste er, at buret er så stort som muligt, og at man slipper marsvinet ud mindst én gang om dagen. I buret kan man lægge et tykt lag halm, der dækker bunden. Det er blødt og dejligt for marsvinet at gå i, og de fleste marsvin kan godt lide at bore sig ned i det og lege med halmen.

I toilethjørnet kan man sætte en bakke eller bare lægge et meget sugende underlag, for eksempel papirgranulat. Der skal også være et hus eller et rør, marsvinet kan gemme sig i. Og så skal man helst sørge for noget aktiveringslegetøj, for eksempel en høbold. Man kan enten give marsvinet vand i en skål eller en vandflaske. Vandet skal skiftes mindst én gang om dagen.

Findes der forskellige marsvineracer?

Ja, der er mange forskellige marsvin med hver deres udseende. Alt lige fra langhårede til hårløse marsvin.

Hvor gammelt bliver et marsvin?

Et marsvin kan blive omkring 6 år. Nogle bliver ældre, andre bliver ikke helt så gamle.

Hvordan kan man se, om et marsvin er sygt?

Det kan være svært at se, om et marsvin er sygt. Marsvin er byttedyr i naturen, og derfor er de dygtige til at lade, som om de er raske. Den mindste forandring i marsvinets opførsel kan derfor være tegn på, at det fejler noget. Det kan være noget så enkelt, som at marsvinet ikke tigger, når døren til køleskabet bliver åbnet, at det sidder i et hjørne og puster sig op, at vejrtrækningen virker besværet eller at den får klistrede øjne.

Hvis marsvinet ikke vil spise eller ikke kan komme af med afføring, er det et alvorligt sygdomstegn, og så er det med at komme til dyrlægen i en fart!

Hvilke sygdomme får marsvin som regel?

Marsvinets mest almindelige sygdomme er lungebetændelse, urinvejsinfektion, urinsten, hududslet, fødselsproblemer og sår på fodsålerne.

Hvad er godt for marsvin at gnave i?

Et marsvin skal have meget hø at gnave i for at få tilfredsstillet sit behov for at tygge. Ud over det, kan du give marsvinet grene, at gnave i. Bemærk, at kirsebær- blomme- og hyldegrene er giftige for marsvin.

Hvordan klipper man kløer på sit marsvin?

Marsvinekløer vokser som regel meget hurtigt, og i fangenskab slides de ikke så meget. Derfor er det en god idé at klippe dem, helst lidt men ofte. Det er bedst at være to. Den ene har marsvinet på skødet. Man kan lægge en hånd mellem forbenene og en hånd under bagbenene og holde marsvinet mod sin egen krop. Så er det nemt for den anden at komme til poterne.

Hvis kløerne er lyse, kan man let se blodåren. Klip ca. 1 mm fra det sted, hvor blodåren ender, så er der meget lille risiko, for at det bløder. Hvis kløerne er sorte, kan man ikke se blodåren, og så er man nødt til at klippe meget lidt af ad gangen.

Det er en god idé at sidde på gulvet, når man klipper kløer. Hvis marsvinet skulle rive sig løs, risikerer det ikke at falde ned fra en stor højde og komme til skade.

Hvad betyder det, når marsvin knirker?

Når marsvinet ”knirker” eller ”pludrer” kan det betyde mange forskellige ting. Det kan være tegn på, at de trives og hygger sig, men de kan også bruge denne lyd, når de gør kur til hinanden.