Det mest almindelige symptom er, at øjet væsker, og at katten kniber det sammen. Katten kan også forsøge at gnide sig i øjet med poten.

Farver øjet grønt

Dyrlægen stiller diagnosen ved at dryppe flourescein i øjet. Flouresceinet farver øjet grønt og sætter sig kun fast i det beskadigede område.
Hvis du tror, at din kat har fået et sår i øjet, skal du altid tage til dyrlægen så hurtigt som muligt for at undgå komplikationer.

Måske skal såret syes

Hvis såret ikke er særlig dybt, kan det være tilstrækkeligt at dryppe øjet med antibiotika, indtil det heler af sig selv. Hvis såret er dybere, kan det være nødvendigt at sy det.

Det er vigtigt, at katten kommer til dyrlæge i tide, for hvis såret er overfladisk, er der en god mulighed for, at det heler. Hvis man venter for længe, kan man risikere, at øjet ikke kan reddes, men må opereres bort.
En kat kan sagtens klare sig med ét øje, men det er selvfølgelig bedst, hvis det syge øje kan reddes.

Katte ser godt i mørke

Katten har ligesom mennesker fremadrettede øjne. De kan se farver, men sandsynligvis kun to forskellige. Når det er mørkt udenfor, er kattens pupiller runde, men i stærkt lys trækker de sig sammen til en smal, lodret sprække.
Kattens mørkesyn er meget fint. Det skyldes et specielt ’lysende tapet’ i nethinden, tapetum lucidem, der virker som et spejl. Det lys, der ikke umiddelbart opfanges af nethinden, reflekteres og får dermed en ekstra chance.