Katten kan trække pupillerne sammen til en ganske smal sprække, og det giver den en større kontrol over hvor meget lys, der trænger ind gennem pupillen. Grunden til, at katten har lodrette pupiller, er, at den dermed kan udnytte øjenlågene til at mindske lysindfaldet endnu mere. Om natten kan pupillen blive så stor som 1,5 cm i diameter, mens den i stærk sol blot er en smal streg.

Hvorfor lyser kattens øjne i mørke?

I den bageste del af øjet findes en lysforstærkende mekanisme, som består af et lysreflekterende lag, der kaldes Tapetum lucidum (det lysende tapet). Det fungerer som et spejl bag ved nethinden, sådan at lysstrålerne kastes tilbage mod nethindens celler. I totalt mørke ’ser’ katten ved hjælp af lyd, lugt og følesansen i knurhårene, ikke ved hjælp af øjnene.

Kan katten opfatte farver?

Det strides de lærde stadig om. Katten kan skelne mellem visse farver, men ikke særlig godt. Farver betyder ikke ret meget for katten. Den er indrettet til at se i svagt lys, blot en sjettedel af den lysstyrke, vi skal bruge for at kunne se, og den skal fortrinsvis kunne opfatte bevægelse og former. Derfor har katten flere af den type synsceller, man kalder ’stave’, end vi har, men betydeligt færre ’tappe’, der har at gøre med farvesyn. En kat har svært ved at fokusere på nært hold. Den ser bedst på omkring en halv meters afstand eller mere.