Kattes urin er meget koncentreret, og det øger risikoen for urinvejsproblemer. Det er vigtigt at sørge for, at katten får tilstrækkeligt meget vand. Katte er meget renlige dyr, og det er derfor vigtigt, at vandet er rent og friskt og skiftes hver dag. Man bør sørge for vandskåle flere steder og stille dem på afstand af maden, så vandet ikke bliver fyldt med madrester. Nogle katte foretrækker store vandskåle. Vandautomater kan også være et alternativ. Katten kan få en del af sit vandbehov dækket gennem foderet, hvis den får vådfoder.

Urinvejsinfektion

Urinvejsinfektioner er mest almindelige hos ældre dyr. Kun ganske få katte får urinvejsinfektion på grund af bakterier, fordi det kræver, at bakterierne får mulighed for at trænge ind. En bakterielinfektion kan derimod opstå, efter at urinvejene er blevet skyllet for at fjerne urinsten. Andre årsager kan være nedsat nyrefunktion, diabetes og forhøjet stofskifte, der giver fortyndet urin, som kan få bakterier til at formere sig.

Behandling med antibiotika kan være nødvendig i op til seks uger. Derefter følger man op med urinprøver og eventuel ultralyd og blodprøver, hvis man har mistanke om, at nyrerne har lidt skade. Hvis katten ikke behandles, kan den få nyrebækkenbetændelse.

Felin idiopatisk cystitis – FIC

Felin idiopatisk cystitis (FIC) er det, vi normalt kalder blærebetændelse. Det kan udløses på grund af bakterielinfektion i blæren, eller på grund af stress. Det er vigtigt at finde årsagen til FIC, det vil sige om den er fysisk eller psykisk. En kat med FIC tisser lidt, men tit og i mange tilfælde er der blod i urinen. Katten skriger ofte, når den tisser, og kan tisse uden for kattebakken. Behandlingen består i glukosaminglykaner og smertestillende og antiinflamatorisk medicin. Ved stressudløst FIC bruger man feromoner eller angst/stress nedsættende produkter, og i svære tilfælde antidepressiv medicin for at sænke kattens stressniveau. Det er vigtigt at øge kattens væskeindtag.

Katten skriger ofte, når den tisser, og kan tisse uden for kattebakken. 

FUS – feline urologic syndrome / FLUTD – feline lower urinary tract disease
Ved FUS eller FLUTD har katten urinvejsproblemer med eller uden urinstop. Den manglende evne til at tisse skyldes urinsten, dannet af krystaller, celler og/eller proteiner i urinen. Kattens koncentrerede urin bidrager til dannelsen af urinsten, og hvis katten drikker for lidt, forværres situationen. Selv om problemerne kan opstå hos unge dyr, er det typisk en kastreret, overvægtig, ældre hankat, der lever indendørs, som rammes af lidelsen. Det er usædvanligt, at en kat får FLUTD for første gang, når den er mere end 10 år gammel.

Urinstop

Urinstop er meget alvorligt! Hvis din kat ikke kan tisse, skal du altid tage direkte til dyrlægen. Katten er som regel urolig, og kan også være aggressiv. Et andet symptom på urinvejsproblemer kan være hårløse områder på maven (katten river eller bider pels ud). Det er vigtigt at være opmærksom på, om kattens hyppige toiletbesøg skyldes forstoppelse. Langvarigt urinstop giver forhøjet indhold af kalium, hvilket påvirker hjertet og betyder, at katten ikke kan tåle bedøvelse. Hvis katten ikke har tisset i to døgn, er muligheden for overlevelse dårlig.

Nogle patienter er meget svære at behandle, og det kan være svært på forhånd at sige noget om udfaldet. I mange tilfælde er urinvejsproblemer tilbagevendende. En sidste udvej kan være at bortoperere penis. Hvis blæren er rask, kan prognosen ved dette indgreb være god. Man bør dog være opmærksom på infektioner, da det korte urinrør, gør det lettere for bakterier at trænge ind.

Hvad dækker forsikringen?

Agrias sygeforsikring dækker ved urinvejssygdomme, hvis karenstiden er udløbet, og forsikringen blev tegnet, før problemet opstod. Hvis du forsikrer en kat, der tidligere har haft problemer med urinvejssygdomme, bliver forsikringen udstedt med et livslangt forbehold for denne type sygdomme. Det skyldes, at urinvejssygdomme har tendens til at komme igen. Problemer med urinvejene kan altså blive en bekostelig affære for ejeren, så det er vigtigt at tegne en sygeforsikring, så snart du får katten hjem. Hvis du overtager en ældre kat, er det bedst at overtage den forsikring, den muligvis allerede har. Så er katten nemlig stadig forsikret, og du kan derfor få udgifter til allerede opståede urinvejssygdomme dækket.