Ved at trække pupillerne sammen til en sprække, får katten endnu bedre kontrol over, hvor meget lys, der trænger ind i pupillen. Grunden til, at katte har vertikale pupiller er, at disse på denne måde kan udnytte øjenlågene i endnu større grad til at reducere lysstrømmen. Om natten kan pupillerne blive helt op til 1,5 centimeter i diameter, mens de i kraftig sol bare er nogle små streger.

Hvorfor lyser kattens øjne i mørket?

I den bagerste del af øjet, er der en billedforstærkende mekanisme, der består af et lysreflekterende lag, kaldet tapetum lucidum (lysende tapet). Der virker som et spejl bag nethinden, på samme måde som lysstrålerne kastes tilbage mod cellerne på nethinden. I totalt mørke ”ser” katten ikke med øjnene, men ved hjælp af lyde, lugte og følsomheden i knurhårene.

Kan katte skelne farver?

Det er noget de lærde fortsat strides om. Katten kan skelne mellem visse farver, men ikke med særlig stor finfølelse. Farver er ikke vigtige for katten. Den kan se i svagt lys; kun en sjettedel af den lysstyrke, vi selv skal bruge for at kunne skelne bevægelser og former. Derfor har katten flere af én type synsceller (stave) i forhold til det mennesker har, men med betydelig færre tappe, som har med farvesynet at gøre. En kat har svært ved at fokusere på nært hold. Den ser bedst på omtrent en halv meters afstand eller mere.