Diabetes, også kendt som sukkersyge, er heldigvis ikke en sygdom, der rammer mange katte, men vi har gennem årene set flere og flere tilfælde. Er uheldet ude, er det vigtigt at få katten behandlet. For præcis som hos mennesker er diabetes hos katte en potentielt livsfarlig sygdom. Behandles katten i tide, kan det faktisk for nogle kattes vedkommende være muligt at helbrede dem igen.

Hvorfor får katte diabetes?

Sygdommen kan skyldes to ting – enten ophører katten med at producere insulin (Type 1 Diabetes), eller kroppen mister gradvist evnen til at producere insulin eller til at optage den. (Type 2 Diabetes). Type 2 er den mest almindelige og ses oftest hos overvægtige katte. Da der generelt er en stigning i overvægtige katte, ser vi også flere katte med netop denne type diabetes.

Derudover kan diabetes også skyldes anden sygdom eller medicinsk behandling. F.eks. er diabetes en risiko ved langvarig brug af p-piller. Derfor kan det være en fordel at få katten steriliseret, hvis man ikke ønsker killinger.

Hvad er symptomerne på diabetes hos katte?

Symptomerne på diabetes er:

  • Vægttab
  • Øget tørst
  • Øget urinering
  • Øget appetit, der senere afløses af ingen appetit
  • Bevægelsesproblemer

En kat med diabetes vil drikke mere og urinere unormalt meget. Katten taber sig, på trods af at den æder normalt eller meget. Hvis katten ikke bliver behandlet i tide, vil den til sidst blive så syg, at den bliver bevidstløs. Hvis den ikke får behandling i form af insulinindsprøjtninger, vil den dø.

En kat der får konstateret diabetes kan godt behandles. Behandlingen kræver tålmodighed, specialfoder og i de fleste tilfælde insulinindsprøjtninger. Uden en sygeforsikring, er det en dyr affære, og nogle ender med at måtte aflive katten på grund af de økonomiske udgifter.

Det vigtigste, katteejere kan gøre for at forebygge diabetes, er at holde deres kat på et normalt vægtniveau. Hvis du har mistanke om, at din kat er ved at udvikle diabetes, skal du kontakte din dyrlæge.

Hvordan er fremtidsudsigterne for katten?

Diabetes er heldigvis en sygdom, man kan behandle, men behandlingen afhænger af, hvor syg katten er. Vores dyrlæge, Mogens Brix, forklarer, at der er lette tilfælde af diabetes som for eksempel ses hos lettere overvægtige katte. I de tilfælde kan man behandle med særlig diæt, og for nogle katte vil diæten være ledsaget af en tabletbehandling. For sværere tilfælde er det nødvendigt at injicere katten med insulin to gange dagligt i en mængde tilpasset kattens blodsukker. Udsigterne for katten spænder altså vidt, fra helbredelse til livslang daglig behandling.

Behandlingen skal tilpasses din kat og kan for nogle ejere være en uoverskuelig opgave, imens den for andre ikke er et problem. Men er du i tvivl om, hvorvidt din kat kan have sukkersyge, så er det vigtigt at opsøge en dyrlæge, da symptomerne også kan være forårsaget af andre sygdomme. Det handler derfor om at handle så hurtigt som muligt for at forbedre udsigterne for katten. 

Sådan forebygger du diabetes hos katte

  • Sørg for, at din kat ikke bliver overvægtig.
  • Aktivér katten, så den får rigeligt med motion hver dag.
  • Hold styr på, hvor meget katten æder - giv portioner i stedet for altid at have tørkost stående fremme i skålen.
  • Undgå, at give din kat det samme som du selv spiser - din mad indeholder ofte mere fedt og flere kulhydrater end foder til katte.