Katten er kendt og elsket for sin til tider sløve natur. Men kattens trang til magelighed og hvile kan true dens helbred, hvis den samtidig spiser for meget og ikke får rørt sig nok.

Forskning viser, at mellem hver anden og hver tredje kat i dag er overvægtig og lever et for  inaktivt liv. Det er en af årsagerne til, at et stigende antal katte får konstateret diabetes.

Forkert kost og manglende motion er også grunden til, at flere og flere mennesker i den vestlige verden lever med type 2-diabetes. Men undersøgelser viser også, at gener og arvelige faktorer spiller ind.

Et forskningsprojekt ved Sveriges Landbrugsuniversitet undersøger i øjeblikket, om gener også kan bruges til at kortlægge udbredelsen af diabetes hos katte.

Huskatte har 20 procent større risiko

“Det er interessant at undersøge vævsprøver fra katte, som har diabetes, for at lede efter gener, der påviser en øget risiko for sygdommen. På nuværende tidspunkt har man kendskab til mere end 70 gener hos mennesker, der er forbundet med en øget risiko for diabetes. Vi vil gerne opnå den samme viden om katte,” siger Malin Öhlund, der er dyrlæge og leder af forskningsprojektet, der er støttet af Agria Dyreforsikrings forskningsfond.

Huskatten er mest udsat

En analyse af Agria Dyreforsikrings statistik over 500.000 kattes sygehistorie viser, at de mest udsatte grupper er huskatte og især hankatte. I en sammenligning af huskatte og racekatte havde huskattene 20 procent større risiko for at udvikle diabetes end racekattene. Og risikoen for at blive ramt af diabetes var dobbelt så stor for hankatte end for hunkatte.

Analysen viser også, at racerne Hellig Birma, Russian Blue, Norsk Skovkat og Abyssinier har en forhøjet risiko for at få diabetes, mens Bengal, Birma, Perser, Ragdoll og Britisk Korthår har nedsat risiko.

Hold øje med disse tegn

En kat med diabetes vil drikke mere og urinere unormalt meget. Katten taber sig, på trods af at den æder normalt eller meget. Hvis katten ikke bliver behandlet i tide, vil den til sidst blive så syg, at den bliver bevidstløs. Hvis den ikke får behandling i form af insulinindsprøjtninger, vil den dø.

En kat der får konstateret diabetes kan godt behandles. Behandlingen kræver tålmodighed, specialfoder og i de fleste tilfælde insulinindsprøjtninger. Uden en sygeforsikring, er det en dyr affære og nogle ender med at måtte aflive katten på grund af de økonomiske udgifter.

Det vigtigste katteejere kan gøre for at forebygge diabetes er at holde deres kat på et normalt vægtniveau. Hvis du har mistanke om, at din kat er ved at udvikle diabetes, skal du kontakte din dyrlæge.

Sådan forebygger du diabetes hos katte

  • Sørg for din kat ikke bliver overvægtig.
  • Aktiver katten så den får rigeligt med motion hver dag.
  • I nogle tilfælde er det bedre at give katten vådfoder i stedet for tørkost - vådfoder indeholder mere vand og kan give en anden mæthedsfornemmelse. Til gengæld vil der være større tendens til tandsten end ved tørfoder.
  • Hold styr på hvor meget katten æder - giv portioner i stedet for altid at have tørkost stående fremme i skålen.
  • Undgå at give din kat det samme som du selv spiser - din mad indeholder ofte mere fedt og flere kulhydrater end foder til katte.