– De to sygdomme har meget til fælles, fordi de begge nedsætter kattens immunforsvar. Infektioner, der er ufarlige for en rask kat, kan være livstruende for en kat med Fiv eller FeLV.

En kat med Fiv eller FeLV løber desværre en større risiko for at blive ramt af forskellige former for infektioner og tumorlidelser, end en sund og rask kat, siger Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Feber og hævede lymfekirtler

– De første symptomer på Fiv kan være, at katten får feber og nedsat appetit, forklarer Lotta Möller, og fortsætter, – symptomerne på FeLV er svære at få øje på til at begynde med, men det mest almindelige er, at katten får forstørrede lymfekirtler. Diagnoserne stilles som regel ved en blodprøve.
En kat, der har FeLV-virus i sig, går som regel rundt med det i tre til fire år, før den bliver syg. Men katten kan smitte andre katte, selv om den ikke selv har nogen symptomer.

Katte-aids smitter gennem slagsmål

Fiv-virus, der også kaldes katte-aids, er ikke særlig almindeligt blandt katte i Danmark. Det er et større problem i lande med mange hjemløse katte. Virus findes i kattens spyt og blod, og spredes først og fremmest gennem sår og bid. Der er flere hankatte, der smittes, fordi de oftere kommer i slagsmål med hinanden og dermed spreder smitten.

Må ikke komme ud

Hvis din kat får FeLV, kan den stadig leve et normalt liv, indtil den bliver syg. Men katten skal være indendøre. Virus findes blandt andet i kattens spyt, og den må derfor ikke dele madskål med andre katte.
– En Fiv-smittet kat skal også holdes indendøre. Selv om der er flere katte i huset, er det meget usædvanligt, at de skulle bide hinanden og derfor risikere at overføre smitten, forklarer Lotta Möller.

Værre for killinger

– Hvis en hunkat rammes af Fiv, mens hun er drægtig, overfører hun sygdommen til killingerne. Men hvis kattemoren tidligere har været smittet, udvikler killingerne i stedet immunitet over for sygdommen, forklarer Lotta.
FeLV-virus smitter ligesom Fiv gennem sår og bid eller fra mor til unger under drægtigheden. Sygdommen er livstruende, men en voksen kat med et godt immunforsvar har gode chancer for at blive helt rask igen. En killing, der smittes, har derimod sværere ved at bekæmpe sygdommen.
Der er ingen tegn på, at mennesker eller andre dyr kan smittes med Fiv eller FeLV.