Hvor mange knogler har en kat i halen?

Antallet af halehvirvler hos katten kan variere afhængig af race og længden på halen. En ”normal lang” hale består af 20 halehvirvler. Men der findes jo også haleløse katte uden en eneste hvirvel.

Jeg spekulerer på, hvordan man behandler astma hos en kat?

Astma hos katte er ganske almindeligt. Oftest opsøger dyrets ejer dyrlægen, fordi katten hoster. Diagnosen stilles ud fra sygdomshistorien i kombination med det, som dyrlægen finder ved undersøgelse af katten. Ofte bliver der også taget røntgen af lungerne, da man ved typiske tilfælde af astma får en speciel visning med et unormalt stort lungefelt. Behandlingen sker med kortison; til at begynde med en lidt højere dosis og daglig behandling.

Når symptomerne er under kontrol, kan man prøve at reducere medicinmængden. Det er individuelt, hvor godt kattene reagerer på behandlingen. Nogle bliver helt symptomfrie med en lille dosis kortison, mens andre har problemer trods behandlingen, så det er vanskeligt at sige noget generelt. Efter min opfattelse er det dog altid en god idé at prøve med behandling.

Hvor ofte skal man vaccinere en kat? Hele livet?

I henhold til vaccineproducenternes anbefalinger skal man vaccinere mod kattesyge og katteinfluenza én gang om året. Nogen sætter spørgsmålstegn ved dette, hvad angår ældre katte. Tal med din dyrlæge om dette.

Jeg spekulerer på, hvordan Bordetella viser sig på katte, og hvordan det helbredes?

Bordetella er en bakterie, der lever i de yderste fimrehår i luftvejene hos dyr. Hos mennesker er denne bakterie en del i kighostekomplekset og hos hunde i kennelhostekomplekset. Bakterien er relativt vanskelig at isolere og dyrke.

Bordetella hos katte er relativt lidt undersøgt. Det virker således, at man først og fremmest ser infektion i sammenhæng med de øvre luftvejsinfektioner – hoste og nysen. Hvis man skal tage prøver, er det sandsynligt, at det er prøver fra næsehulen/luftrøret, der er vigtigst. Øjensymptomer ser ud til at være sjældne.

I studier fra England har man fundet Bordetella i nul procent hos almindelige huskatte og i omtrent 9 procent hos katte i kattehjem. Dette er uafhængigt af symptomer.

Behandlingen af Bordetella hos andre dyr går som regel ud på at hvile og afvente. Bakterien er i og for sig følsom over for antibiotika, men det bruges ikke så ofte som før, fordi det er vanskeligt at opnå gode antibiotikakombinationer i luftvejene.

Hvorfor tåler katte ikke Paracet?

Paracetamol, som findes i blandt andet Paracet, gør, at kattens blod ikke kan transportere oxygen. En kat, der har fået paracetamol, bliver slap og farven på slimhinderne ændres fra lyserødt til mørkt blårødt. Én eneste tablet kan være tilstrækkelig til at katten kan blive så syg, at den ikke overlever.

Jeg spekulerer på, hvordan en kat klarer et slangebid?

Katten (uanset om det er en huskat eller ikke) kan overleve et slangebid. Der er der ingen grund til ikke at iværksætte forebyggende tiltag. Hvis du kommer i områder med mange slanger, kan du evt. snakke med dyrlægen om at få recept på kortisontabletter, så du selv kan iværksætte den første behandling hvis uheldet er ude. Når du begynder behandlingen med kortison, så plejer man også at ville sætte ind med antibiotika, men det er ikke lige så akut. Tal med dyrlægen og lad din kat blive sammen med dig indtil den er i bedring/responderer på behandlingen.

Skal man give en indekat ormekur?

Hvis din indekat virkelig er en ren indekat, så er faren for at den rammes af parasitter meget lille. I sådanne tilfælde er det ikke sikkert, at man overhovedet behøver at give katten ormekur og hvis man skal, er det nok at bruge et præparat, mod ringorm. Men hvis din kat af og til går ude og æder byttedyr, kan den blive inficeret af bændelorm. I så fald skal man bruge et ormekurmiddel mod bændelorm. Ormekurmidler er receptpligtige og kan købes på apoteket.

Smitter ræveskab fra hund til kat?

Der findes få dokumenterede tilfælde, hvor katte rammes af ræveskab, men det har hovedsagelig været katte, der allerede har været alvorligt syge og dermed har haft nedsat immunforsvar og derfor lettere er blevet ramt af andre sygdomme. Normalt er der ingen større fare for, at ræveskabsinfektion skal smitte mellem hund og kat. Hvis der findes en hund med ræveskab hos en familie, hvor der også er katte, så plejer det ikke at være nødvendigt med behandling af kattene, men kun at den ramte hund bliver behandlet.

Hvornår skal man sterilisere en hunkat?

I henhold til de nye anbefalinger skal både han- og hunkatte kastreres/steriliseres fra de fylder seks måneder. Tidligere anbefalede man at vente til de fyldte 10–12 måneder. Hvis man venter så længe, har mange katte allerede været i stand til at reproducere sig. Ved at gribe ind tidligere, håber man at kunne reducere problemerne med efterladte og fritløbende katte. I nogle lande, kaldes det også at kastrere hunkatte, når man fjerner æggestokkene og livmoderen. Ved en sterilisering forhindres det kun at katten kan blive drægtig – men kønsdriften er der stadig. Da dette er upraktisk og uønsket, fjerner man i stedet kønskirtler og livmoder.

Hvad er Felin polioencephalomyelitis?

Felin polioencephalomyelitis er en type betændelse i hjernen og rygmarven, der rammer katte og som sandsynligvis forårsages af en virus (bornavirus). Virusforårsagede sygdomme kan, med visse undtagelser, ikke helbredes med medicin. Det er kroppens eget immunforsvar, der skal bekæmpe infektionen og sørge for at virussen uskadeliggøres. Når det drejer sig om felin polioencephalomyelitis, virker det som om, visse katte mestrer infektionen bedre end andre og kan blive raske, i hvert fald midlertidigt. Mange gange bliver der dog restsymptomer tilbage i form af stivhed og personlighedsforandring. Man plejer at udskrive antibiotika for at hindre, at katten rammes af sekundære bakterieinfektioner. I de fleste tilfælde plejer katte, der rammes af felin polioencephalomyelitis, desværre ikke at blive kureret for infektionen. Der findes ingen sikre prøver, der kan fastslå, om katten har felin polioencephalomyelitis. Man bør lade en dyrlæge undersøge katten.

Hvor længe kan en kat være alene?

Katte kan sagtens være alene – specielt, hvis man kan aktivere dem, når man er hjemme. Jeg tror ikke, at der findes nogen race, der passer bedre eller dårligere. Jeg tror, at hvis du får kat i en periode, hvor du har lidt ferie, så du og killingen kan blive kendt med hinanden, så kommer det til at fungere fint, når katten er alene hjemme, mens du er på arbejde.