Du kan også udnytte de mørke timer konstruktivt, for eksempel ved at planlægge fodringsrutiner for stalden.

Lille mavesæk – mange måltider

Hesten har en meget lille mavesæk i forhold til dens samlede kropsfylde, og maden tilbringer ganske kort tid i maven. Man kan næsten sige, at hesten er skabt til at spise uafbrudt. Derfor er det vigtigt, at den får mange måltider i løbet af dagen. Heste, der er på stald, og som har fri adgang til foder, bruger 8-16 af døgnets timer på at spise. Det er vigtigt at huske på, når du laver fodringsrutiner for stalden.
Hvis hesten får en stor mængde kraftfoder, kan det være en fordel at bruge en foderautomat, så der fordeles i flere små måltider

Det fravænnede føl

Et fravænnet føl bør opholde sig udenfor så meget som muligt – og intet kan erstatte udelivet i en flok. Hvis du kun har et føl, bør du efter adskillelsen fra hoppen prøve at arrangere opstaldning og eventuelt invitere en eller flere legekammerater til dit føl eller sende det hen til en opdrætter, som har flere føl.

På tide at tjekke tænderne

Hvis hestens tænder ikke fungere så godt, kan den ikke bare – som vi kan – vælge en mere letfordøjelig kost. Det viser, hvor vigtigt det er at tjekke hestens mund med jævne mellemrum. Den mest almindelige årsag til problemer er tandspidser. Ved manglende slitage dannes der skarpe emaljekanter, som skærer sig ind i det bløde væv i mundhulen. Løsningen er at få dyrlægen til at raspe de skarpe kanter væk.

Først i den anden halvdel af hestens fjerde leveår er den færdig med at skifte tænder. Nogle gange bliver mælketænderne siddende som ”hætter” oven på de nye, blivende tænder, og det kan give anledning til betændelse. Vær opmærksom på eventuelle bidemærker i krybben. Hold også øje med gødningen, som ikke må indeholde hele, utyggede havrekorn. 

Udtørring af hovene – et stort problem

Mange erfarne dyrlæger og beslagsmede har påpeget, at udtørring af hovene er et stort problem i moderne hestehold. Hornlaget bliver hårdt og porrøst, og det øger risikoen for revner i hoven. Den bedste medicin er, at give hesten mulighed for at være ude i varieret terræn. Leromslag, som har til formål at holde på fugtigheden, er et godt hjælpemiddel. Det er vigtigt med god hovhygiejne, i modsat fald kan der let opstå infektioner i koderne og i hovens små revner. 

Glem ikke reflekserne!

I den mørke årstid har ryttere, kuske og heste brug for al den hjælp, de kan få, for at blive set. Ben- og halsreflekser til hesten og en refleksvest til dig selv er en billig og effektiv måde at få bilister til at opdage jer i god tid. I mørket opdages ekvipager tit alt for sent, og ulykker kan derfor let opstå!