Det generelle indtryk af hesten

For at få et generelt indtryk af hesten iagttager dyrlægen hestens ydre, kropsholdning, blik, adfærd og den måde, hesten bevæger sig på. Ved at mærke hestens krop igennem med hænderne kan dyrlægen opdage eventuelle hævelser eller ømhed i muskulaturen, tegn på hudsygdomme eller trykskader.

Dyrlægen kigger i øjne og mundhule for at sikre sig at både øjne, slimhinder og svælget virker normale, og der ikke er tegn på hverken syns- eller luftvejsproblemer. Puls og vejrtrækning (hjerte og lunger) undersøges med stetoskop. Ben, sener og hove mærkes grundigt igennem. En forkert benstilling kan for eksempel give hesten uhensigtsmæssig belastning af leddene, og hovene er altafgørende for hele hestens funktion.

Hesten i bevægelse

Hesten mønstres i skridt og trav på hårdt underlag, og her både ser og lytter dyrlægen til hestens hovslag. Dyrlægen lægger mærke til skridtenes regelmæssighed og afvikling, men også vendingerne er i fokus – det kan nemlig afsløre en del problemer som for eksempel knæskalsfasthæftning. Hesten skal også longeres på både blødt og fast underlag, så den ligeledes kan ses på et buet spor. 

Bøjeprøve

Bøjeprøven kan afsløre smerter i benene og ledskader. Eftersom netop ledbetændelse og halthed er nogle af de mest almindelige sygdomme hos heste, er dette en vigtig del af besigtigelsen. Det er som oftest bøjeprøven, der afslører en halthed, som hesten ellers ikke udviser tegn på. Dyrlægen holder et led bøjet i 1-2 minutter, sætter benet ned, og så skal hesten gå frem i trav med det samme efterfølgende. Bøjningen skaber et tryk i ledet, som vil udløse smerte, hvis der er slitage eller en skade i det.

Hesten i arbejde

Undersøgelse af en voksen hest omfatter også arbejdsprøve, hvor hesten rides, køres eller longeres. Når hesten har arbejdet et stykke tid, lytter dyrlægen på hjerte og lunger og sammenligner med de værdier, hesten havde i hvile. Visse luftvejs- og hjerteproblemer viser sig først, når hesten bliver udsat for anstrengelse. Bøjeprøven kan eventuelt gentages efter arbejdsprøven.

Uddybende undersøgelser

Dyrlægeforeningen har lavet et skema til handelsundersøgelse af heste, som dyrlægen udfylder. Dette dokument skal bruges, når der skal tegnes forsikring på hesten, og sammen med sælgererklæringen danner det grundlag for købekontrakten. Skemaet har 14 punkter med underrubrikker vedrørende hestens fysik, helbred, adfærd, arbejdsevne, bevægelser mv., hvor dyrlægen besvarer spørgsmålene/formidler sine iagttagelser ved at krydse af i enten ja eller nej. Hestens kendetegn og registreringsoplysninger angives for at sikre hestens identitet. Købers forventninger til anvendelse af hesten noteres. Sidst i skemaet kan dyrlægen ved afkrydsning vælge en af fire konklusioner vedrørende hestens sundhed og anvendelighed i forhold til det, køber påtænker at anvende hesten til. 

I nogle tilfælde kan dyrlægen anbefale uddybende undersøgelser eller bilag, hvilket ligeledes angives i skemaet. Nogle hesteracer er for eksempel disponeret for bestemte sygdomme, som man bør undersøge for. Sælger har pligt til at give tilladelse til, at disse uddybende undersøgelser foretages, selv om det er køber, der betaler. I nogle tilfælde kan man aftale, at sælger betaler undersøgelserne, hvis hesten ikke kan godkendes, mens køber betaler, hvis hestens godkendes.  

Hvad kan dyrlægen ikke se?

Adfærdsforstyrrelser som krybbebidning, vævning og luftslugning bliver som regel ikke opdaget under besigtigelsen, medmindre de er så alvorlige, at hesten har fået unormale slidmærker eller forkert muskelopbygning på grund af dem.

Husk:

  • Godkend aldrig en kopieret eller scannet dyrlægeattest fra sælger! Der kan være forekommet snyd med sammenklippede attester fra forskellige heste.
  • Dyrlægens undersøgelse er ikke en garanti for, at hesten aldrig bliver halt eller på anden måde syg! Det er derimod en vurdering af, hvordan hesten er på besigtigelsestidspunktet.
  • Dyrlægen arbejder for dig! Lav en aftale med en uafhængig dyrlæge, der ikke er tilknyttet sælgers stald, eller kender hesten i forvejen. Det er vigtigt at få en upartisk bedømmelse.
  • Hvis der er brug for yderligere undersøgelser, skal sælger give sin tilladelse til, at de udføres, og det er dig, der står for dem.
  • Vær selv med ved besigtigelsen, så er du helt sikker på, at det er den rigtige hest, der bliver undersøgt. Der findes eksempler på retssager, hvor man har fundet, at sælger viste en rask hest frem ved handelsundersøgelsen, men efterfølgende solgte en skadet hest.
  • Dyrlægeattesten er et vigtigt dokument. Det er grundlaget for at kunne tegne forsikring og samtidig dokumentation for hestens tilstand, da handelen blev gennemført.