Træning til præmiering og kvalitetsbedømmelse

At mønstre sin hest er en kunst i sig selv, og det kræver meget forberedelse. Brug sommermånederne på at øge samarbejdet mellem hest og handler. Hvis du mangler rutine, kan du med fordel få hjælp af en rutineret instruktør. Det er en dårlig idé at møde uforberedt op, da konkurrencen kan være hård.

Din hoppe på hingstestation

Hvis din hoppe har folet tidligere, bør du undersøge hendes gynækologiske journal i god tid før næste bedækning. Fortæl hingsteholder og dyrlæge om eventuelle problemer med hensyn til brunsten, samt tidligere indgreb og behandlinger. Det er smart at skrive alle disse detaljer ned, så man kan få glæde af dem ved senere lejligheder.

Transport kræver tilpasset fodring

Under længere konkurrenceperioder udsættes hesten for en kombination af stress og af at stå meget stille. For at forebygge nyreslag, kan du nedsætte mængden af kraftfoder lige før og under selve rejsen. Prøv at give hesten mulighed for at få motion på længere rejser. Det kan få store og alvorlige konsekvenser at ”lade hesten op” med en større mængde kraftfoder, før den skal præstere for derefter at udsætte den for lange transporter.

Solskoldning

Sommeren er højsæson for solskoldninger. Er din hest følsom overfor solen, kan du forebygge skoldninger på mulen ved hjælp af et mulenet. Du kan også få fluemasker med net der går helt ned over mulen. Husk at kontrollere hver dag at nettet ikke generer hestens øjne eller slider huden.

Mange solskoldninger skyldes lysfølsomhed på grund af leverskader. Lysfølsomheden kommer når hesten græsser blandt giftige planter – også selv om den ikke nødvendigvis spiser planterne. Ved nogle planter er det nok at den får plantens saft på mulen og koderne, så kan den blive skoldet. Dette gælder specielt bidende ranunkel (smørblomst) samt vild pastinak.

Vild pastinak blomstrer fra juni til august og er nem at genkende i denne periode. Planterne skal hives op med rod og enten smides i skraldespanden eller brændes, kommer de på møddingen kan de stadig nå at lave frø, og hvis møddingen spredes på marken, skal du hive flere op til næste år.

Vild pastinak er i familie med bjørneklo – HUSK derfor at være iført handsker, lange ærmer og lange bukser når du fjerner dem fra marken – de er også giftige for mennesker!

Gør rent i stalden

Mindst én gang om året, bør man foretage en effektiv rengøring af stalden. Husk især at ventilationsfiltre samler en masse støv og andre partikler. Brug en højtryksspuler og et desinfektionsmiddel. Rådfør dig med dyrlægen, hvis du er i tvivl om noget.

Vand, salt og mineraler

Din hest skal have fri adgang til vand og salt. Det er ekstra vigtigt i den varmeste tid på året, hvor hesten sveder mere, når den arbejder. En hest på 500 kg drikker normalt 50 liter vand om dagen, det vil sige 10 % af sin kropsvægt. Ved træning i varmen, for eksempel på konkurrencer, kan væskebehovet hurtigt blive fordoblet! Sørg derfor altid for, at din hest får vand nok.

Vær omhyggelig med at vaske hestens drikkekar på folden og i boksen. I varmen vokser de hurtigt til med organismer, der ikke er sunde for heste. Salt styrer hestens tørst, og derfor er det vigtigt, at hesten får salt nok. Ved normal træning kan hesten ofte klare sig med en saltsten, men heste der bruges i konkurrencer, skal have salt i deres foder. Husk at give mineraltilskud, også når hesten er på græs. Der findes mineraler som pellets, som du nemt kan give hesten, når du ser til den på folden.

Slå græsgangene

Det er vigtigt at passe folde og græsgange grundigt. De områder, hestene ikke afgræsser, bør slås. Hestepærer fjernes eller spredes, sådan at parasitæg tørrer ud i solen. Når man slår græsarealerne, opnår man også en anden positiv virkning, da nogle parasitters larver sidder fast på græsstråene.