Selv om sommeren er der nogle ting, vi skal tænke på, for at vores hest kan have det så godt som muligt.

Forfangenhed på folden

Forfangenhed kan opstå, når hestens tarmflora forstyrres, som følge af overfodring eller for pludseligt foderskifte. I den akutte fase opstår der kraftige smerter og varme i hoven. Det kan udvikle sig til kroniske forandringer, som betyder, at man ikke længere kan bruge hesten til ridning eller kørsel. Sygdommen ses hos alle hesteracer, men rammer som oftest ponyer. Tænk især på at gå gradvist frem, når hesten lukkes ud på en frodig græsgang!

Giftige planter

Fra Juli til September blomstrer vår- og engbrandbægeren. Disse planter er meget giftige for heste og bør fjernes fra folden og fra alle marker der høstes til hø eller wrap. Hvis der er rigeligt græs vil hestene helst undgå  planten når den er frisk, men i hø og wrap kan de ikke sortere den fra og den er stadig giftig i tørret tilstand.
Gå markerne efter og hiv alle planterne op med rod. Lige som den vilde pastinak skal planterne skal smides i skraldespanden eller brændes, kommer de på møddingen kan de stadig nå at lave frø, og hvis møddingen spredes på marken, skal du hive flere op til næste år.

Skygge og læ er vigtigt på folden

En god fold eller græsmark bør have beskyttende, høj vegetation, så hestene har adgang til skygge. Det er også nødvendigt med læ for vinden. Det kan opnås gennem bevoksning eller en bygning, som hestene har adgang til hele døgnet. Hestene skal også have adgang til friskt vand i hele græsningssæsonen, fuldkommen ligesom resten af året.

Bekæmp insekter

Fluer, myg, bremser, flåter og mitter er sommerhalvårets store plager for hestene, men som hesteejer kan du faktisk gøre en del for at lindre ubehaget. En fluebeskytter på grimen er en god begyndelse. Den består af frynser, der beskytter hesten øjne mod insekter. Den kan både benyttes på græs, og når hesten trænes. Husk at have et par stykker, så de kan skiftes og vaskes. De bliver hurtigt snavsedeog så er de ikke rare eller sunde at have hængende ned i øjnene. Der findes også midler, der holder insekterne væk. Spørg din dyrlæge. Heste, der er på fold, får let flueæg i øjnene, og det kan give betændelse. Skyl øjnene med øjenbadevand!

Pludselig halthed kan skyldes en hovbyld

Pludselig, kraftig halthed uden tegn på ydre skader, stammer ofte fra hoven. Øget varme i hoven, hævelse i fordybningen mellem ballerne, samt øget puls i fodens arterier kan være tegn på en hovbyld.

Årsagen er som regel, at hesten har trådt på en skarp sten eller noget andet hårdt. Så opstår der en smertefuld blødning i hovens læderhud, og indimellem trænger der bakterier ind i hoven, så der opstår en infektion. Det kræver hjælp fra dyrlægen at lokalisere og behandle en hovbyld. Dyrlægen kan også udelukke, at der er tale om en mere alvorlig skade, for eksempel et hovbensbrud.

Som hesteejer kan du gøre meget for at forebygge hovbylder. Undgå træning på uegnede underlag, læg en heldækkende sål på heste med følsomme hove og sæt ikke uskoede heste på græs, hvis deres hove er stærkt beskåret. Hos føl er netop hovbyld ofte årsag til halthed.