Tjek indeklimaet i stalden

Om vinteren tilbringer de fleste heste flere timer i stalden, end resten af året. Ventilationen skal være god. For at holde fugt og bakterieindhold nede på et acceptabelt niveau, skal der udskiftes ca. 300 kubikmeter luft i timen pr. hest!

Mug ud i stalden så tidligt som muligt om morgenen, sådan at hesten slipper for at stå i fugtig luft fyldt med ammoniakdampe. Det allerbedste er at muge du, mens hestene er ude.

Læg en plan for ormestatus og ormekur

Parasitbelastningen varierer meget fra stald til stald og afhænger af hestetæthed og foldenes tilstand.

Ormekur fungerer ikke forebyggende. Ormekur er receptpligtig, så dyrlægen skal undersøge en gødningsprøve, som viser om hesten er inficeret med orm og hvilke orm der er tale om. På denne måde kan man få svar på, om hesten har brug for en ormekur eller ej. Så slipper du for at give hesten midler, den egentlig ikke har brug for, og dermed undgår du at skabe resistens hos ormene.

Høkvalitet

I vintermånederne bliver høets indhold af A-vitamin mindre som følge af lagring. Man må regelmæssigt kontrollere høet og sikre sig, at det ikke er angrebet af mug. Nogle mugarter kan være meget giftige og kan blandt andet medføre kroniske luftvejslidelser. Ryst altid høballen, før du fodrer og tjek, at høet lugter godt og ikke støver. Høet skal opbevares i et rum adskilt fra stalden, sådan at fugt ikke skader høet. 

Hvis du bruger wrap-hø (hø, der er pakket i plastic), så vær opmærksom på, at holdbarheden er meget kort, når wrap-ballen først er åbnet – maks. et par dage. Tjek også, at plasten har været ubrudt under lagringen, og at foderet lugter godt. Om vinteren kan wrap-hø fryse, og det er ikke godt for hestens mave.

Mange helligdage øger risikoen for nyreslag!

Nyreslag opstår, når muskulaturens energilagre ved pludselig anstrengelse nedbrydes i så store mængder, at den mælkesyre, der dannes i nedbrydningsprocessen, ikke kan transporteres væk og udskilles hurtigt nok.

Mælkesyren skader muskelvæv, og i alvorlige tilfælde kan et stort antal muskelceller også blive beskadiget. Hesten bliver stiv og har svært ved at bevæge sig, og bagpartens store muskelgrupper bliver hårde. Tilstanden kan forebygges med regelmæssig motion. Husk også at reducere mængden af kraftfoder, hvis hesten har hviledage eller arbejder mindre, end den plejer.

Nu begynder hesten at få sommerpels

I januar-februar begynder hestene at sætte sommerpels. Pelsskift øger især hestens behov for protein. Hvis hesten har fået et velafbalanceret foder i løbet af efteråret, bør du nu øge foderets mængde af protein.

Hesten prioriterer pelssætning fremfor at opbygge muskler og huld. Hvis den ikke får protein nok, når pelssætningen begynder, vil hesten blive tyndere og miste muskelmasse.

Som regel vil man ikke mærke så meget til pelssætningen hos heste der arbejder, sammenlignet med heste, der ikke arbejder. Det er fordi heste, der arbejder får mere foder, og det giver et højere stofskifte, som igen giver mere varme, end foderet til en hest, der ikke arbejder. 

Den drægtige hoppe

I de sidste tre måneder af drægtigheden, vokser fosteret meget. Det er derfor vigtigt, at hoppens protein- og energibehov bliver opfyldt. Kontakt din dyrlæge eller en foderekspert.

Du bør også vaccinere hoppen mod herpes-virus (virus-abort). For at få fuld beskyttelse skal hoppen vaccineres i 5., 7. og 9. måned af drægtigheden.