Fodervægring – altid et advarselstegn

Hos en hest, der ellers spiser godt, er fodervægring altid et advarselstegn, man må tage alvorligt. Fodervægring kan tyde på, at der er noget i vejen med hesten – enten fysisk eller psykisk. Hestens almene tilstand og temperatur bør undersøges hurtigst muligt.

Tandproblemer kan være årsag til nedsat appetit, og kan løses med hjælp fra dyrlægen. Andre mulige årsager kan være gærede foderrester i krybben, muggent foder, mere intens træning eller stress i staldmiljøet (for eksempel truende adfærd fra andre heste) kan også være med billedet. Tilkald altid dyrlægen, hvis mangelen på appetit varer ved.

Om bandager

Beskyttelsesbandager består ofte af elastiske forbindinger kombineret med bandageunderlag. De anvendes for at støtte benet og beskytte mod slag, spark og stød, for eksempel ved nedrivning af forhindringer.

Staldbandager har en anden funktion. De skal varme og stimulere blodgennemstrømningen til vævet. De kombineres ofte med linimenter og massage. Staldbandagen og bandageunderlagene skal bestå af åndbart materiale. Bandageunderlagene skal lægges helt nede ved kronranden, og bandagen må ikke strammes for hårdt. Så kommer den i stedet til at hæmme blodcirkulationen i benet.

Når du først er begyndt at give hesten bandager på, skal du som regel fortsætte med det – ellers vil benene hæve op. Derfor skal du ikke give hesten bandager på, medmindre det er nødvendigt, dvs. hvis hesten ikke har tegn på hævelser. Sørg altid for at bandagematerialet er rent.

Ringorm – et tilbagevendende problem

Ringorm er en svampeinfektion i de yderste hudlag. Ringorm er meget smitsomt og viser sig som runde, røde mærker på de inficerede steder. Smitterisikoen er især stor om vinteren, hvor hesten har tæt vinterpels og ikke vaskes så ofte. Heste kan være smittebærere i lang tid, uden at lidelsen bryder ud hos dem selv. Vær omhyggelig med at holde alt udstyr rent. Husk at du selv kan blive smittet.  

Kalk/fosfor – en vigtig balance

Forholdet mellem kalk og fosfor er af stor betydning for knogleudviklingen hos heste, der vokser. Hvis en unghest lider af kalk-/fosformangel eller –overskud, kan det give svage knogler og alvorlige komplikationer. Som regel anbefaler man, at calciummængden er 1,2 – 1,8 gange så stor som fosformængden.

Isolering i stalden er også vigtig for ventilationen

Ved ventilation med automatisk vifte, er det vigtigt, at stalden er velisoleret. Hele systemet ”drives” nemlig af den varme, hestene producerer. Varm luft er lettere end kold, og ventilationen opstår, når relativt varm staldluft siver ud gennem tag og vægge. Hvis ventilationen, til trods for en veldimensioneret automatisk vifte, ikke fungerer som den skal, bør du undersøge isoleringen i stalden.

Adgang til vand

Kolik er en almindelig sygdom også om vinteren, og den opstår ofte, når hesten ikke drikker vand nok i løbet af dagen. Nu da vinteren er kommet, fryser vandet i folden. Tjek vandingskarrene i folden dagligt, og gerne oftere i ekstra kolde perioder. Alle heste skal have fri adgang til rent og friskt vand.

Julehygge

Julen er en hyggelig tid og mange vil også gerne hygge i stalden. Hvis du vælger at pynte i stalden, skal pynten hænge uden for hestenes rækkevidde, så de ikke risikerer at ødelægge den og måske komme til skade. Noget julepynt laves med stedsegrønne planter der er særdeles giftige for heste, så pynt op med omtanke.

Pas på med for mange ekstra godbidder. Nok vil vi også gerne forkæle vore firbenede venner i den søde juletid, men der er ikke meget hygge ved, at fejre julen med en gang kolik!

Efter julen kan mange heste have stor fornøjelse af at få det ”brugte” juletræ ud på folden. Husk at fjerne alt pynten først – og vær sikker på at dit juletræ ikke er sprøjtet med brandhæmmende midler. Drægtige hopper må ikke få juletræer på folden, det kan være giftigt for dem! 

Godt nytår!

Nytårsfyrværkeri kan skræmme en del heste. Hold øje med hesten og giv den om nødvendigt ørepropper i ørerne – ørepropperne kan nemt laves af en tot vat puttet i en nylonstrømpe, så man nemt kan få den ud igen.

Det kan også være en god ide at lade lyset og en radio i stalden være tændt. Giv hestene rigeligt hø – og ved midnatstid måske nogle gulerødder så der er noget der kan aflede deres opmærksomhed fra larmen. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med beroligende midler. 

Agria Dyreforsikring ønsker dig held og lykke og et godt nytår!