Sygdomme kan forebygges

75 procent af alle sygdomme kunne altså forebygges, hvis dyrene blev passet ordentligt. Det er et skræmmende højt tal, når man tænker på, at det først og fremmest er sløseri, der er skyld i dyrenes manglende trivsel. Man køber for eksempel et almindeligt bur til kaninen og lader den spise den almindelige gnaverblanding med farvestrålende små kugler i den tro, at det er det bedste for den.

– Men faktisk er gnaverblandinger i mange tilfælde alt for rige på fedt og kulhydrater og indeholder alt for få fibre. Det svarer til at fodre dyrene med slik, siger Lotta Gunnarsson, dyrlæge på Agria Dyreforsikring.

Marsvin og kaniner

Det er også en udbredt misforståelse, at marsvin og kaniner skal have spåner som bundmateriale i deres bur.

– Men træspåner støver og kan sætte sig fast omkring hannens kønsorganer og give hudinfektioner. Det er meget bedre at give dem et underlag af fleece. Det er nemt at vaske og nedsætter forekomsten af rindende øjne og sår.

Leguaner

Leguanen er et andet dyr, der tit får et dårligt liv på grund af uvidenhed. Tidligere mente man, at leguanen havde brug for animalsk fedt for at vokse.

– Men det kan leguanens nyrer slet ikke tåle, så i stedet er animalsk fedt årsag til, at leguanen får nyresvigt, når den bliver 3 – 5 år.

Pasningsvejledninger

Under Smådyr tilbyder vi råd til pasning af omkring tyve mindre kæledyr – lige fra de mest almindelige gnavere til mere ukendt dyr som skægagam, leopardgekko og forskellige skildpaddearter. Pasningsvejledningerne er lavet i samråd med dyrlæger med særlig viden inden for netop dette område.