Den mest almindelige æskeskildpadde i fangenskab i Danmark er den kinesiske Cuora flavomarginata. Den malaysiske æskeskildpadde Cuora amboinensis forekommer også. Endvidere findes der nogle amerikanske arter af æskeskildpadder, de såkaldte Terrapiner. Af disse ses Terrapena carolina indimellem i Danmark. Stort set alle æskeskildpadder, der ses i Danmark er vilde skildpadder, der er indfanget i naturen!

Der findes flere medlemmer af familierne Cuora og Terrapena, og også nogle af familien Pyxidea. Disse typer af æskeskildpadder ses dog meget sjældent på disse breddegrader, og vil ikke få speciel omtale her.

De fleste æskeskildpadder kan blive 25-30 år gamle. De bliver som regel kønsmodne, når de er omkring 5-10 år. Det er ikke helt let at kønsbestemme en æskeskildpadde. Hannen har som regel en længere og bredere hale end hunnen, og et konkavt bugskjold (indadbuende). Hannens iris er ofte rød, mens hunnens er brun.

Med hensyn til pasning og fodring er der mange ligheder mellem de forskellige typer æskeskildpadder, men der er også nogle forskelle, og derfor begynder vi med en kort præsentation af de forskellige arter.

Kinesisk æskeskildpadde

Cuora flavomarginata, kaldes også somme tider Cistoclemmys flavomarginata. Dets naturlige levested er det sydlige Kina og Taiwan, samt nogle af de sydligste japanske øer. Disse områder har subtropisk klima med varme somre og relativt milde vintre.  Denne art har dog også bredt sig til temmelig højtliggende områder, hvor vinteren er kold. Skildpadder fra disse egne leder som regel efter et sted, hvor de kan gå i dvale om vinteren.

Udseendemæssigt er den kinesiske æskeskildpadde en ganske lille skildpadde, som højst bliver 16 cm lang med et hvælvet rygskjold. Den voksne skildpadde har en lys stribe langs ryggens midterlinie. Undersiden af marginalskjoldene (langs siderne på rygskjoldet) er cremefarvede eller gule (de kaldes derfor også guldrandet æskeskildpadde). Huden på siden af hovedet er lys (creme-gul-grøn). Fra øjet mod baghovedet går en mere gul linie. Forbenenes fødder har fem kløer og bagbenene fire.

Den kinesiske æskeskildpadde lever hovedsageligt på land, men skal altid have adgang til vand at bade i. Denne skildpadde er omnivor, dvs. at den er altædende og både kan spise kød og grøntsager.

Malaysisk æskeskildpadde

Cuora amboinensis, kaldes også somme tider Cistoclemmys amboinensis. Denne skildpadde stammer fra tropiske områder i Malaysia, det sydlige Vietnam, Burma, Thailand, indonesien og Filippinerne.
Den malaysiske æskeskildpadde er lidt større end den kinesiske, op til 20 cm lang. Rygskjoldet er ensfarvet sortbrunt. På hver side af hovedet har den tre gule striber. Set ovenfra danner den øverste stribe et V, hvis spids sidder oven for næbbet.

Den malaysiske æskeskildpadde adskiller sig fra de øvrige æskeskildpadder ved fortrinsvis at leve i vand. Og fordi den stammer fra et tropisk klima, kræver den også højere varme og luftfugtighed. Denne art går ikke i vinterdvale. Skildpaddens naturlige fødevalg ved man faktisk ikke så meget om endnu. Man mener, at den i højere grad end de øvrige æskeskildpadder lever af planteføde.

Amerikansk æskeskildpadde

Terrapene caroline carolina. Stammer fra USAs østkyst. Den lever i skovene i nærheden af vandløb og kan svømme. Den går gerne i vandet og elsker at ’ligge i blød’, men lever i øvrigt fortrinsvis på land. Skildpadden kan blive op til 20 cm lang. Den er omnivor (altædende), men med alderen bliver den mere og mere vegetar. Amerikansk æskeskildpadde går normalt i vinterdvale i 2-3 måneder.