Parasitsygdomme hos skildpadder

Involdsorm er tynde, hvide orme. En afføringsprøve kan fastslå præcis, hvilken type orm der er tale om. Det kræver som regel receptpligtig medicin at komme af med. Hele terrariet, alt interiør og underlag skal selvfølgelig gøres grundigt rent og/eller helt skiftes ud for at forhindre, at dyret igen bliver smittet.
Skab ses også indimellem, især hvis skildpadden ikke holdes ren. Man må aldrig anvende insektmidler, da de er giftige for skildpadden.

Ydre skader

Skader opstår som regel efter slagsmål med en anden skildpadde, eller hvis familiens hund bider skildpadden. Sår kan også opstå efter parring. Hannen kan blive meget aggressiv over for hunnen og kan bide hende temmelig alvorligt.
Hvis skildpadden er kommet til skade, skal den til dyrlægen hurtigst muligt. Det er vigtigt, at sårene renses, og at der behandles med antibiotika. Skildpadden skal som regel holdes væk fra vand for ikke at forsinke sårhelingen.
Sår på bugskjoldet kan forårsages af infektioner i områder, som konstant udsættes for slid for eksempel mod et cementgulv eller et uhygiejnisk underlag.

Slugte fremmedlegemer

Skildpadder kan spise mange forskellige uegnede ting, for eksempel grus, sten, dele af interiør eller underlag. Det er meget sjældent, at det lykkes ejeren at se, når skildpadden sluger tingen. Men pludselig begynder skildpadden at spise mindre og tabe sig. Hos dyrlægen kan man opklare årsagen ved hjælp af røntgen. Nogle genstande kan ses direkte på almindelige røntgenbilleder, for eksempel sten. Andre gange er man nødt til at bruge kontraststof. Det kan lykkes at få nogle genstande ud ad naturlig vej ved hjælp af et afføringsmiddel. Men andre gange er man nødt til at operere.

Forstoppelse kan afhjælpes ved at lade skildpadden tage bad ca. en halv time om dagen i lunkent, lavt vand.

Forvokset næb

Skildpaddens forhornede munddele vokser hele livet. I fangenskab bliver de ofte for lange og skal derfor klippes med jævne mellemrum.

Reproduktionsproblemer (ud over læggenød)

En uerfaren skildpaddeejer kan komme til at forveksle hannens erektion med et fremfaldent indre organ. Skildpaddens penis er ofte mørkpigmenteret og en smule kegleformet. Den kommer frem indimellem i parringssæsonen.
Penisfremfald: En fremfalden penis, der ikke trækkes ind igen, kan af ukendte årsager forekomme. Det medfører, at organets slimhinde tørrer ud og let udsættes for ydre skader. Hvis fremfaldet opdages i tide, kan man i nogle tilfælde massere penis ind igen. Ofte er den eneste løsning dog at amputere organet.