Fodring hver dag og bedst om formiddagen

Det bedste tidspunkt at fodre krybdyr på er om formiddagen, når dyret har nået at få varme i kroppen. Hvis dyret fodres, inden kroppen er blevet varm, passerer det meste af næringen ufordøjet gennem tarmsystemet. Unge skildpadder skal fodres hver dag, voksne kan fodres hver dag eller hver anden dag. Fede skildpadder er et meget sjældent syn i Danmark, de fleste vejer tværtimod alt for lidt, så der er som regel ingen grund til at holde igen med maden, og det bedste er derfor at fodre hver dag.

Fodres i separat akvarium

Malaysisk æskeskildpadde bør fodres i et separat akvarium, for at vandet i dens almindelige akvarium ikke skal blive alt for snavset. De fleste skildpadder sørger for at tømme tarmsystemet, samtidig med at de spiser. Ved at fodre i en særlig beholder, nedsætter du mængden af afføring og madrester i akvariet. Bemærk at visse malaysiske æskeskildpadder foretrækker at spise deres mad på land.

Varriere kosten

Tilbyd altid en blanding af frugt og grønt. En skildpadde, der får ensidig kost, bliver tit meget kræsen, og får svært ved at lære at acceptere nye fødeemner. Risikoen for mangelsygdomme er naturligvis større, jo mere ensidig kosten er.

Grøntsager

Velegnede grøntsager kan for eksempel være: akvarievækster, gulerødder med top, gule squash, grønne bønner, mælkebøtter, majs, romainesalat, frisésalat, endivie (julesalat), ærter, limabønner, alfalfahø, radiser, kløver, broccoli, opblødt kaninfoder.

Hårde grøntsager som gulerod og andre rodfrugter kan koges eller rives, før de bruges som foder.

Bemærk, at man tit hører, at man skal undgå at fodre med visse grøntsager, for eksempel spinat, rabarber, persille og forskellige kålsorter. Det er sandt nok, at disse grøntsager indeholder stoffer, der kan være skadelige i store mængder. Spinat indeholder f.eks. oxalsyre, der kan give nyreskader og kål indeholder såkaldte goitrogener, der påvirker skjoldbruskkirtlen. I små mængder i ny og næ kan disse grøntsager være udmærkede, og som altid skal man både undgå overdrivelse og ensidighed. For lidt og for meget fordærver alt, som man siger!

Blomster

Skildpadder er tit glade for blomster, og de klare farver kan ofte lokke en kræsen skildpadde til at spise. Gode blomster er for eksempel hibiscus, roser og geranium (storkenæb).

Frugter

Gode frugter kan for eksempel være: jordbær, hindbær, kirsebær, blommer, honningmelon, friske figner, vindruer, pærer, fersken, appelsin, mango, grapefrugt. Husk at frugt ikke må udgøre mere end 25% af en daglig portion mad. Alt for meget frugtsukker kan give problemer med fordøjelsen.

Kød

Den animalske del af måltidet kan bestå af melorme, snegle, fårekyllinger kæmpemelorme (zophobas), rejer, træbukke (en billeart), tusindben, edderkopper, hel rå fisk samt små pattedyr som museunger. Man kan også købe små akvariefisk, f.eks. gubbier, som skildpadden selv kan gå på jagt efter i vandet.

Eller man kan give en lille smule (højst 5% af den daglige ration) tørfoder til hund eller kat eller tørfoder til fisk. Ved at lægge kuglerne i blød i vand sammen med multivitaminpulver og kalkpulver og derefter tørre det igen, kan man ofte få skildpadden til at indtage den rette mængde vitaminer og mineraler.
Unge dyr bør spise en højere andel af kød. Efterhånden som skildpadden bliver ældre sættes andelen af kød ned, og den voksne æskeskildpadde bør kun få 10% kød i den daglige fodermængde.

Insekter og rent kød skal suppleres med fosforfrit kalktilskud. Husk også på, at de insekter, man fodrer med, selv skal fodres godt – ellers indeholder de ingen næringsstoffer til din skildpadde!

Tilskud

Da vi har svært ved at efterligne en normal kost i fangenskab, er det vigtigt at supplere maden med både vitaminer og mineraler. Brug et multivitaminpræparat og giv kalktilskud uden fosfor for sig selv. Under opvæksten bør begge tilskud tilsættes ved hvert måltid. Til voksne dyr er det som regel nok at give vitamintilskud en gang om ugen. Kalktilskud bør dog stadig gives ved hvert måltid.