I skoven føler Aussie og Maibritt sig hjemme. Siden Aussie var ni måneder, har Maibritt trænet den sorte australske kelpie i at gå spor mellem træer, selvom det i Danmark er mere almindeligt at gå spor på en mark. Udfordringen er en anden, når sporet lægges mellem blade og mos, end når hunden skal følge et spor på en mark mellem stubbe og planter, forklarer Maibritt Høj Clausen fra Herning.

Aussie har stamtavle og er købt som konkurrencehund. Han har vundet et hav af priser i sit liv, men selvom Maibritt er et stort konkurrencemenneske, var træningen i spor i mange år kun for Maibritts og Aussies fornøjelses skyld.

Træningen var kun for fornøjelsens skyld

“Jeg fik ideen til at gå spor fra hans opdrætter i Sverige. De har en stærk tradition for spor i skov, hvor vi i Danmark fokuserer mere på marker. Jeg syntes simpelthen, det lød så fascinerende,” siger Maibritt, der er forsikringsrådgiver hos Agria Dyreforsikring.

Maibritt har løbende taget kurser for at kunne oplære Aussie bedst muligt. De træner mellem fem og femten timer om ugen i forskellige skove, så sporet aldrig er det samme.

“Der er en meget streng disciplin, når man går spor med sin hund. Aussie har lært at lystre mange kommandoer, der knytter sig specifikt til spor. Man lærer hunden op ved at lægge godbidder i fodspor. Stille og roligt. På den måde lærer den at følge sporet i én retning: fremad. Aussie viste med det samme et stort talent, da jeg begyndte at træne med ham,” fortæller Maibritt.

Fordel i DNA

Maibritt mener, at alle hunde kan trænes op. Men Aussie har måske en fordel gemt i sin DNA? Aussies far er en dygtig redningshund, der har deltaget i svenske mesterskaber og VM, og Aussies farfar blev kåret til årets politibombehund i Sverige i 2007.

Når man går konkurrencer i spor, skal hunden snuse sig frem til små pinde, der er 10 centimeter lange, med fært. Færten stammer fra den person, der har lagt pindene ud. Ved konkurrencer i Nordisk Spor placerer sporlæggeren otte pinde, som danner det spor, hundene skal snuse sig frem til.

“Man føler både magt og afmagt, når man går spor. Det er et samarbejde mellem hund og ejer, men man er fuldstændig afhængig af sin hund. Det er en meget uforudsigelig disciplin at gå spor, da man går ude i naturen, der kan pludselig komme en hare løbende, og det skal hunden jo ikke reagere på,” siger Maibritt og fortsætter:

“Jeg kan godt lide, at man fremelsker og dyrker hundens instinkt for at snuse. Oprindeligt kunne hunden kun overleve, hvis den snusede sig frem til et bytte. De evner bruger man i spor, og Aussie nyder det. Han er god til at finde løsninger, og vi har et helt særligt samarbejde. Jeg kan se, når han beder om hjælp.” 

Det er en krævende disciplin at gå spor, og derfor støder Maibritt og Aussie ind i problemer, de må løse sammen.

“Hvis jeg er nervøs, kan det smitte af på Aussie. Men ofte er det ydre faktorer, der påvirker os. Sidste uge til træning gik vi et spor, der ikke var lagt helt korrekt, det krydsede sig selv og drejede flere steder abrupt 90 grader. I sådanne situationer kan jeg mærke, Aussie bliver frustreret, men han søger videre, det skal han jo,” forklarer Maibritt.

Man er fuldstændig afhængig af sin hund

Hun understreger, at det derfor er vigtigt, at sporet er lagt rigtigt ud, så træningen bliver optimal, hund og fører får en god oplevelse og kan færdiggøre sporet.

Aussie på podiet

Der gik mange år, fra Maibritt begyndte at træne Aussie, til de stillede op i en konkurrence i spor. Maibritt var sikker på, at Aussie havde evnerne, og til sidst fik venner i hundeverdenen hende til at tilmelde Aussie en konkurrence i spor.

Her vandt han helt ekseptionelt foran 18 andre hunde. Aussie deltog i en konkurrence mere, hvor han kvalificerede sig til DM i Nordisk Spor og Rundering, der blev afholdt i foråret 2016.

Konkurrencen var kun Aussies tredje, men han klarede han sig rigtig godt og var kun fem point fra at kvalificere sig til at blive reserve på landsholdet.

I år håber Maibritt, Aussie får chancen for at forbedre sin præstation ved DM. Men det er Aussies sidste mulighed.

“Jeg ventede for længe med at gå til konkurrencer i spor med ham. Nu er han nået en alder, hvor han ikke kan være med på toppen så længe endnu. Det er både fysisk og mentalt hårdt at deltage i konkurrencerne. Hundene bruger meget energi og bliver trætte, og jeg vil ikke presse ham,” siger Maibritt.

Aussies gode gener bliver ført videre i hans søn Barcoo på tre, der også er Maibritts hund. Han viser gode evner inden for spor, og Maibritt træner ham til at blive en god redningshund.

Det er Maibritts ønske, at Barcoo en dag kommer på landsholdet, men først skal Aussie have chancen.

“Han er landet på den rette hylde,” siger Maibritt.

Tæt på landsholdet

Mange års træning lå forud for Aussies første deltagelse i DM i Nordisk Spor og Rundering i Skanderborg tilbage i april 2016. 24 hunde deltog i konkurrencen med 12 hunde i henholdsvis spor- og runderingsgruppen.

Mesterskabet foregik over to dage, hvor hundene skulle præstere i forskellige discipliner. I spor-delen havde hundene begge dage en time til at snuse sig frem til de små pinde med fært.

Ved konkurrencer i Nordisk Spor starter hund og fører ved en startpost, der er en lang bane, der er 20 meter bred og 50 meter lang. Hunden skal på maksimalt fire minutter finde ud af, hvor sporlæggeren er gået på tværs og følge det spor.

Mesterskabet foregik over to dage

Der blev god brug for det særlige bånd og samarbejde mellem Maibritt og Aussie, da Aussie første dag mistede færten af sporet.

“Han vidste ikke, hvad han skulle gøre. Sådan havde jeg ikke set ham i fem år. Han opgav simpelthen. Jeg var i vildrede, men besluttede til sidst at gå 100 meter tilbage. Pludselig vendte han sig 90 grader og havde færten igen. Han missede tre pinde den dag,” fortæller Maibritt.

Anden dag forløb bedre.

“Vi måtte vente på et reservespor, men da vi kom i gang var sporet fantastisk. Aussie gik bare perfekt og uden tøven. Vi sluttede med æren i behold og fik fuldt hus med otte pinde. Jeg var så glad for denne afslutning og havde en super oplevelse med min kelpie. Min sporlægger have lavet en smiley på den sidste pind, det vil jeg aldrig glemme,” fortæller Maibritt.

Efter de to dage manglede Aussie kun fem point fra at sikre sig en plads som reserve på landsholdet. Sammenlagt endte han som nummer otte.

Aussie og Maibritt er nu i gang med at træne op til konkurrencer, så Aussie kan forbedre sin præstation ved dette års DM.

 

  • Nordisk spor er anerkendt af FCI.
  • DM i Nordisk Spor foregår over to dage.
  • Man går to kilometer spor begge dage.
  • Felt og lydighed er også en del af konkurrencen.