Hvad er hot spot?

Min golden retriever har kløet sig på halsen i de seneste dage, og nu er der pludselig kommet et ret stort sår, der hvor han klør sig. Skal jeg gå til dyrlægen med ham?

Dyrlægen svarer:

Din hund kan have fået et såkaldt hot spot, en form for fugtig eksem, hvor der dannes betændte sår i huden. 

Symptom

Pelsen bliver ofte klistret, blodig, fyldt med pus og sammenfiltret rundt om såret. Huden er som regel meget rød og irriteret i mindst dobbelt så stort et område som selve den våde plet. Hot spot kan brede sig meget hurtigt, så det er vigtigt at behandle såret og holde øje med det.  

Årsag

Bagvedliggende årsager til hot spot kan være allergi, tæt, fugtig pels samt parasitter som lopper, lus eller flåter. Visse racer har større risiko for at få hot spot, især racer med lang eller meget tæt pels, som retrievere, newfoundlænder, schæfer og rottweiler.

Hvad kan jeg selv gøre?

For at forhindre hot spot bør du for eksempel sørge for at tørre hunden grundigt, når den har badet. Når hunden har været i saltvand, er det en god idé at skylle saltet ud med varmt, rent vand. Gå dagligt hundens pels igennem og fjern eventuelle flåter og hold øje med hudforandringer.

Hvis såret er afgrænset og ikke har bredt sig, kan du klippe pelsen af rundt om såret og rense med klorhexidin flere gange om dagen, så bakterierne bliver dræbt. Hunden må ikke slikke eller klø sig i såret, og den skal derfor som regel have skærm på, mens såret læger. 

Hvornår skal jeg kontakte min dyrlæge?

Kontakt dyrlægen, hvis hunden har meget ondt eller hvis infektionen breder sig. Hvis hunden får tilbagevendende hot spot, kan det skyldes allergi. I så fald bør du få tid hos en dyrlæge, der er hudspecialist. 

Er dit spørgsmål akut?

Så anbefaler vi altid, at du kontakter din dyrlæge med det samme.

Dyreguiden

Få tips og råd om alt fra hudproblemer til traumatiske skader.

Till Dyreguiden

Synes godt om?