Den mest almindelige fejl ved foder til landskildpadder er, at kosten indeholder for lidt fibre, for lidt kalk og for meget protein.

Lidt protein og mange fibre

Generelt kan man sige, at de mest almindelige landskildpadder udelukkende er vegetarer. De kommer fra et tørt klima med sparsom adgang til føde. Den føde de har adgang til i naturen er græs, ukrudt og lavtvoksende blomster. De gnaver også i lavthængende buske og grene. Skildpadden spiser altså en kost, der indeholder meget lidt protein, max. 7 %, men som til gengæld er rig på fibre.

Gnaver i knogler

På skildpaddens naturlige levesteder er jorden som regel meget kalkholdig, og det får skildpadden glæde af, dels når den spiser planter, der har optaget kalken fra jorden, dels når den roder i jorden. Desuden vil skildpadder ofte gnave i knogler fra døde dyr, som de finder på deres vej. Balancen mellem kalk og fosfor i skildpaddens naturlige kost er ca. 4:1.

Kalktilskud er nødvendigt

I Danmark har vi forholdsvis meget kalk i jorden de fleste steder, og vilde grøntsager indeholder derfor en vis mængde kalk. Skildpadder i fangenskab har dog stadig brug for kalktilskud. Hvis man kigger på næringstabeller over indholdet af kalk og fosfor i forskellige grøntsager, kan man se, at fosforindholdet overstiger kalkindholdet i langt de fleste grøntsager. Det er derfor vigtigt at give et passende tilskud af kalk i kosten for at opnå den rette balance. Gode kalkkilder er calciumcarbonat, calciumlaktat og sepiaskaller.

Lad skildpadden spise ude

Den bedste kost, man kan tilbyde sin landskildpadde, er de planter, den om sommeren kan finde udendørs. De fleste af vores almindelige græssorter, ukrudt og sommerblomster er glimrende kost for en landskildpadde. Hvis man ikke har mulighed for at lade skildpadden gå ude om sommeren, kan man i stedet gå ud og plukke forskellige planter, blade, græs og blomster. De kan også sagtens tørres og bruges om vinteren, hvor man kan blande dem med de friske grøntsager, man køber.

Undgå sprøjtede planter og grøntsager

Uanset om du selv plukker en stor del af skildpaddens foder i naturen eller køber grøntsager i butikkerne, er det bedst at sikre sig, at maden ikke er sprøjtet. For os mennesker, som spiser en forholdsvis lille mængde grønt i forhold til vores størrelse, er risikoen for at indtage for mange kemikalier måske ikke så stor, men for en skildpadde, der udelukkende lever af grøntfoder, kan mængden af kemikalier, den kan nå at indtage i sin levetid, nemt udgøre en risiko.

Lær skildpadden at spise hø

For at øge fiberindholdet i kosten, kan man vænne skildpadden til at spise hø. Prøv at få fat i noget hø af god kvalitet, helst fra en økologisk landmand. Man kan også købe hø til gnavere i dyrebutikker. Den bedste type hø er alfalfahø, også kaldet lucernehø. Det kan være svært for skildpadden at spise de lange høstrå. Derfor er det en god idé at klippe høet i mindre stykker eller smuldre det ned i den øvrige grøntsagsblanding. Nogle skildpadder kan få irritation i næsen af det støv, der er i høet, og få problemer med ’løbende næse’. Prøv derfor at få fat i godt, grønt og støvfrit hø.

Tørfoder til skildpadder

I takt med, at man har fået større viden om landskildpadder, er der begyndt at komme flere former for færdigt fuldfoder på markedet. Flere opdrættere af landskildpadder har haft gode resultater med at fodre deres dyr med PreAlpin Testudo – et tørvelignende fuldfoder, der enten kan gives tørt eller lægges i blød i vand.

Planter og grøntsager som tilskud

Som supplement til dette gives diverse tørrede planter, for eksempel vejbred, mælkebøtte og kløver samt blade fra æbletræ, bøg og vin. Hvis man giver denne basiskost, kan man nøjes med at give skildpadden grøntsager hver 3. dag. Egnede grøntsager er grove salattyper, squash, broccoli, grønkål og andre kåltyper. Grøntsager skal altid gives i små mængder.

Anbefalet af opdrættere

Til Testudo hermanni (græsk landskildpadde) og Testudo ibera (tyrkisk landskildpadde) kan man give 50 % tørfoder (hø, PreAlpin Testudo foderpiller og tørrede planter) og 50 % grøntsager. Man kan godt give tørfoder den ene dag og grøntsager den næste. Til Testudo graeca og Testudo kleinmanni kan man give 2/3 tørfoder og 1/3 grøntsager, f.eks. ved kun at give tørfoder to dage i træk og derefter grøntsager den 3. dag.

Frugt og grøntsager, du skal undgå

Undgå at give grøntsager, der er rige på oxalsyre. Det er f.eks. persille, spinat og rabarber. Oxalsyre binder kalk i foderet og forhindrer kroppen i at optage det. Frugt indeholder meget sukker, og skildpaddens fordøjelse er ikke beregnet til at forarbejde større mængder af sukker. Frugt skal altså gives i meget små mængder. Middelhavsskildpadder har overhovedet ikke brug for frugt. Undgå også bønner og ærter, der indeholder for meget protein, og avokado, der er meget fed.

Ekstra D-vitaminer

Selv om skildpadden har gået ude om sommeren, er det ikke sikkert, at den har opbygget D-vitamin nok til at dække dens behov i hele vinterhalvåret. Om vinteren bør man derfor give D3-vitamin i kosten.

Mad, der helt skal undgås!

Du må under ingen omstændigheder give din landskildpadde hunde- eller kattemad, mælkeprodukter eller brød. Det er mad, der i det lange løb vil give alvorlige helbredsproblemer.