En voksen kat skal have ormekur, hvis du ved, at den har fået orm. Hvis din kat er udekat og spiser mange mus, har den måske brug for at få en ormekur regelmæssigt en eller to gange om året. Hvis katten er under to år, bør du give en ormekur, der både virker mod spoleorm og bændelorm. Ældre katte har som regel kun brug for ormekur mod bændelorm, da de med tiden udvikler en form for immunitet over for spoleorm.

 

Piller, pasta, spot-on

Ormemidler er receptpligtige og fås på apoteket eller hos dyrlægen. Der findes både midler som piller, pasta og mikstur. Nogle skal gives én gang, mens man med andre midler skal gentage behandlingen. Hvis du har svært ved at give katten medicin, findes der også et spot-on-præparat – en pipette med et middel, der dryppes på kattens hud.

 

Kattekillinger og kattemor

Vej katten, før du tager til dyrlægen for at få recept på ormemiddel, for doseringen afhænger af kattens vægt. Har din kat fået killinger, skal både mor og ’børn’ have ormekur.

 

Indekatten

Hvis din kat konsekvent er indekat, er risikoen for at den får parasitter meget lille. Hvis den overhovedet får brug for en ormekur, er det nok at give den et middel mod spoleorm, for katten får kun bændelorm, hvis den spiser byttedyr. Det er bedst at få undersøgt en afføringsprøve, før du overveje at give din kat ormemiddel.

 

Afføringsprøve

Man skal altid kun give ormekur mod den type orm, katten har, for det er vigtigt at nedbringe risikoen for resistens hos parasitterne. Derfor er det bedst, at dyrlægen undersøger en afføringsprøve, nogle gange med flere dagens mellemrum for at se, om der er æg fra nogle af de orm, katten kan få i sig. Æggene udskilles på bestemte tidspunkter, derfor kan det være nødvendigt at undersøge katten flere gange.

 

Tegn på orm

Nogle gange kan katten kaste lange spoleorm op, og i andre tilfælde kan man se dele af bændelorm i endetarmsåbningen som små ’risengryn’. Men det er ikke altid, man kan se orm med det blotte øje. Hvis katten har diaré, taber sig, får glansløs pels, kaster op eller har hoste, kan det være tegn på, at den har orm.

 

Rævens dværgbåndelorm

Rævens dværgbændelorm (Echinoccus multicularis) er en anmeldepligtig parasit. Katte smittes ved at spise mus og rotter, som er ormens mellemværter. Hovedværterne er ræv og mårkat. Rævens dværgbændelorm kan smitte mennesker, men risikoen for smitte fra kat til menneske er meget lille. Undersøg reglerne for ormekur, hvis du skal have din kat med på ferie. Lande som Finland, Norge, Malta og Storbritannien har strenge regler, eftersom rævens dværgbændelorm ikke findes i disse lande. Du kan finde flere oplysninger om at rejse med din kat her.