Fugteksem skyldes som regel stafylokokker, der findes på hudoverfladen. Ved hjælp af varme og fugt kan de meget hurtigt inficere et lille sår på huden, så det bliver væskende og ømt. Fugteksem optræder som regel på kinder, hals og bryst.

Visse racer rammes tiere

Retrievere rammes tiere end andre. Det skyldes, at disse racer elsker at bade og kan gå rundt med fugtig pels det meste af sommeren. Schæfer, newfoundlænder, sankt bernhardshund, rottweiler og cocker spaniel har også let ved at få fugteksem, og man mener, at det hænger sammen med, at de har den ’rigtige’ bakterieflora på hudoverfladen.

Fugteksem kan komme året rundt

Alle hunderacer kan dog få denne lidelse, og eksemen kan også blomstre op på andre tider af året. Årsagen er som regel, at hunden slikker sig meget et bestemt sted på kroppen.

Sørg for at behandle såret

Det er relativt nemt at behandle fugteksem, men det kan være en smertefuld lidelse for hunden. Ofte er det nok at barbere pelsen af et godt stykke uden om det inficerede område.

Hvis hunden har mange smerter, kan det være nødvendigt med noget beroligende, før man barberer den. Området skal renses med et desinficerende middel et par gange om dagen. Brug aldrig sprit på et åbent sår. I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at give hunden penicillinpiller mod infektionen.
For at forhindre fugteksem skal du sørge for at tørre hunden grundigt, når den har været i vandet. Det kan også være en god idé først at skylle pelsen igennem med rent vand.