Hvad er ræveskab?

Ræveskab er forårsaget af en parasitmide med navnet sarcoptes scabiei, som lever i huden. Den er ikke sådan lige at få øje på, da den kun er 0,2 mm i diameter, men den kan være til stor gene.

Symptomer på ræveskab hos hunde

Kløe i varierende grad som tiltager over natten, er det mest almindelige symptom på ræveskab. Hårtab, skældannelse og skorper på huden er sekundære forandringer, som kan forekomme, hvis man ikke opdager kløen i tide. Det er dog ofte ret nemt at spotte problemet, da hundens kløe sjældent overses. Desværre findes der også hunde, som ikke får nogle symptomer og er såkaldte symptomfrie smittebærere af ræveskab.

Hvordan smitter ræveskab hunde

Parasitmiden spredes ved direkte kontakt med et smittet dyr, men den kan også smitte, hvis en hund ruller sig der, hvor et smittet dyr har ligget, da parasitmiden kan overlevet uden for værten i en kortere tid. Det tager ca. 3-4 uger, inden man kan se tydelige symptomer. Ræveskab kan smitte hunde, ulve, mårer, losser, grise og katte.

Hvis din hund klør sig, og du har mistanke om, at den er smittet med ræveskab, skal du kontakte dyrlægen, så I kan finde årsagen til kløen. Foruden ræveskab og andre skadedyr kan kløe nemlig være tegn på allergi hos hunde.

Diagnose via en skrabeprøve eller en blodprøve

En skrabeprøve, hvor dyrlægen skraber på huden og undersøger materialet i et mikroskop, er den hurtigste måde at stille diagnosen på. Desværre er det ikke altid helt let at se parasitmiden på en skrabeprøve. Det andet alternativ er at sende en blodprøve til et specialiseret laboratorium, hvor man undersøger antistoffer for ræveskab. For at blodprøven skal være pålidelig, skal hunden have haft symptomer i to til tre uger. Antistoffer ses i flere måneder efter en infektion og viser, om hunden er eller har været smittet med parasitmiden.

Behandling af ræveskab hos hunde

Ræveskab behandles med spot-on præparater eller tabletter, som alle er receptpligtige. Findes der flere hunde i hjemmet, bør alle hunde behandles samtidig for at forhindre tilbagevendende infektion.