Foderallergi opstår, når hundens immunforsvar reagerer på indholdet i det foder, hunden spiser. Det er normalt et protein i foderet, der forårsager balladen, men det kan kræve mere udredning at fastslå det.

Symptomer på foderallergi hos hunde

  • Kløe
  • Tilbagevendende ørebetændelse
  • Eksem eller andre hudinfektioner
  • Gastrointestinale problemer

Foderallergi viser sig især ved kløe, der ikke er sæsonbetinget. Det kan dog også give gastrointestinale problemer som mavesmerter, forstoppelse, opkast, diarré, slim i afføringen, blod i afføringen og vægttab.
Foderallergi hos hunde kan også vise sig gennem eksem og tilbagevendende ørebetændelse. De steder på hundens krop, der ofte rammes, er poterne (mellem trædepuderne), ansigtet (omkring næse og øjne), lysken, armhulerne og rundt om anus.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din hund har foderallergi, bør du altid kontakte dyrlægen, der kan give råd og vejledning til netop din hund og dens symptomer.

Diagnosticering af foderallergi hos hunde

Det er desværre ikke muligt blot at tage en prøve for at stille diagnosen – heller ikke når man skal finde årsagen til allergien. Her er der kun én vej; nemlig at prøve sig frem. Det kan være at skifte foder og se, om symptomerne forsvinder. Det kan også være at lave en eliminationsdiæt. Det eneste, der er vigtigt at huske, er, at man altid kun skal lave en ændring ad gangen. Ellers ved man ikke, hvad der har virket.

Udredning af foderintollerance

Når hunden skal udredes for allergi, laver man ofte en foderundersøgelse først. Mange tror, at man kan skifte mellem de forskellige former for foder på markedet, for at finde frem til, hvad det er hunden eventuelt er allergisk overfor. Så let er det dog ikke. Alle fodermærker indeholder mange forskellige ingredienser, og kan indeholde kød fra både okse, svin, lam, kylling og fisk ud over forskellige former for kornprodukter. Hvis man skal teste, om hunden har foderallergi og hvilke ingredienser, den ikke kan tåle, skal hunden på en eliminations-diæt. Her får hunden et specialfoder, der ofte skal købes hos dyrlægen. Som noget relativt nyt kan udredningen for fodermiddel allergi, nu også udføres via en blodprøve.

Eliminationsdiæten

Proteinkilden i foderet skal være noget, som hunden ikke har fået før (novel protein source). Hvis den tidligere har spist det meste, kan man vælge et specialfoder, som indeholder hydrolyserede (splittede) proteiner, som hunden ikke burde reagere på. Det tager typisk to måneder, hvor hunden udelukkende spiser et specialfoder, der ikke indeholder nogen af de kendte proteinkilder. Denne type foder fås hos dyrlæger eller på dyreklinikker. I de to måneder testen står på, må hunden absolut ikke få noget som helst andet at spise – det gælder også tygeben og godbidder.

De første to måneder af testen, får man som regel ikke et konkret svar, ift. hvad allergien skyldes. Det sker først, når man begynder at introducere fødevareemner, som hunden tidligere har spist.

Introducer mulige allergener

Når hunden er stabiliseret på sit specialfoder, kan man sammen med sin dyrlæge undersøge, hvad hunden kan tåle, og hvilke fødevareemner den reagerer på. Dette gøres, ved at tilføre en enkelt proteinkilde ad gangen, og se hvordan hunden reagerer. Man bruger stadig eliminationsdiæten som basisfoder, men tilsætter f.eks. en anden slags kød, forskellige former for fisk, æg eller mælkeprodukter. Man giver kun ét nyt produkt ad gangen, og fodrer kun med det en enkelt gang. Efter hver gang skal man vente i nogle dage (5-14 dage), dels for at en eventuel reaktion skal nå at forsvinde, og dels fordi reaktionen nogle gange først kommer efter et par dage. Derefter kan man afprøve det næste produkt på hunden. På denne måde kan man nå frem til en kost eller et fuldfoder, hunden kan tåle.

Hvis hunden får det værre under provokationen, betyder det, at den er allergisk over for den eller de bestemte fødevarer. Hvis hunden ikke får det værre af provokationen, er der stor sandsynlighed for, at den er atopiker, dvs. at den er allergisk over for emner i omgivelserne. Så kan man gå videre med udredning den vej.

Hvis hunden er foderallergiker, betyder det naturligvis, at det eller de emner, som hunden ikke kan tåle, skal udelukkes fra foderet og godbidderne. Men livet som foderallergiker behøver ikke være alt for kedeligt. Heldigvis findes der efterhånden en del tør- og vådfoder og godbidder på markedet, som kan spises af hunde med foderallergi. Du kan også lave foder eller godbidder selv.

Sådan finder du ud af, om din hund har kontaktallergi

Modsat foderallergi er kontaktallergi mere lokalt på kroppen. Det kan derfor ofte være en hjælp at tjekke, hvilke områder af kroppen den allergiske reaktion viser sig på. Hvis hunden bliver rød om halsen, kan der være grund til at tro, at hunden er allergisk over for nikkel, der måske er i hundens halsbånd. Hvis hunden får hudforandringer og kløe på den nederste del af kroppen, kan hunden være allergisk over for det materiale, den ligger på. Allergi over for visse plastmaterialer og vandskåle viser sig normalt som kløende forandringer omkring næse og ansigt.

I disse tilfælde kan årsagen til allergien nemmere findes, da disse ting kan fjernes, og hunden så bliver symptomfri. For at finde ud af hvad din hund reagerer på, skal du simpelthen prøve dig frem.

Læs mere om allergi hos hunde