Det er ikke sjældent, at hunde kommer til dyrlægen med hudproblemer. Problemer med huden behøver ikke nødvendigvis betyde, at hunden er allergisk, men hvis den klør sig, kan det være tegn på allergi. Kløe er ubehageligt, og kan forværre hundens livskvalitet markant. Derfor er det også vigtigt at gøre noget ved problemet.

Hvad er allergi?

De fleste mennesker kender til allergi fra sig selv. Måske kan du ikke tåle parfume, eller du må tage antihistamin, når pollensæsonen sætter ind? Når hunde får allergi, skyldes det en overreaktion i kroppens immunforsvar. Hos hunde betegnes allergi som en hudsygdom, hvor den mest almindelige form for allergi er atopi - dvs. allergi overfor små partikler i luften (f.eks. pollen, husstøvmider, svampespore mm.) som optages gennem inhalation eller gennem huden. Sekundært ses fodermiddel allergi, som også betegnes fødevareintollerance.

Ud over generel kløe og/eller tilbagevendende ørebetændelse, opstår der oftest kløe i ansigtet, på benene, i armhulerne, ved lysken, mellem trædepuderne og ved læbefolder – kort sagt alle de steder, hvor huden typisk er påvirket ift. fugt og varme, da det giver optimale vækstbetingelser for bakterier, gærsvampe mm. En del hunde kan også få en allergisk reaktion, der bevirker, at de får hævelser forskellige steder. 80-86% af alle allergi hunde har øreproblemer, hvilket skyldes, at huden i ørerne bl.a. har et højt antal af de celler som kroppens immunforsvar interagerer med og samtidig har et miljø der sikrer optimale vækstbetingelser for sekundære infektioner med bakterier, gærsvampe mm. Står du med en hund, der har tilbagevendende øreproblemer, er det derfor en god ide at tage en snak med dyrlægen, for at få hunden udredt for allergi.

Foderallergi kan give symptomer fra hud og ører samt mave og tarm. Hunden kan få diarré og løs mave i perioder.

Allergi er arveligt hos hunde

Atopi er arveligt. Man har opdaget, at hunde som rammes af allergi, er etisk disponerede for at overreagere på forskellige stoffer. Desværre er det endnu ikke muligt at genteste for allergi, da de gener der forårsager allergi, endnu ikke er blevet isolerede. Man bør derfor ikke avle på en hund med allergi, da risikoen for at hvalpene udvikler allergi er stor. Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at chancen for at afkommet bliver allergisk er 65 %. Hvis en forælder har allergi, er chancen 21-56 %. Udvikler din hund allergi er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

Symptomer på allergi hos hund

Når en hund får allergi, viser allergien sig som regel i form af kløe, betændelse og inflammation af huden. Det kan være at hunden bider i eller slikker sine poter, klør sig meget, har rød/irriteret hud eller har gentagende øreproblemer. Ofte ses der områder, hvor pelsen er kradset eller gnubbet af, og hvor huden er rød, skællende, fortykket eller irriteret.

Vær opmærksom på følgende symptomer

  • Kløe – generelt over hele kroppen eller i ansigtet, på benene, i armhulerne, lyske og mellem trædepuderne (interdigitalt).
  • Røde poter, der ofte er våde, fordi hunden slikker og bider i poterne
  • Øreproblemer – hovedrysten, betændelse i øret, kløe, rødme/hævelse i øret
  • Hudforandringer – tør/skællet hud, rødme, fortykkelse og pigmentforandring
  • Øjne der er røde, løber eller kløe omkring øjnene
  • Diarré – tilbagevendende diarré (kan være et symptom på foderintolerance)

For at stille diagnosen allergi, forholder din dyrlæge sig til hvilke symptomer din hund har. Først udelukkes andre årsager til kløe/hudproblemer f.eks. lopper, ræveskab eller en lokal hudinfektion. Dernæst vil dyrlægen gennemføre en serie af undersøgelser f.eks. bestående af hudskrab, pelsprøver, en blodprøve til at teste for visse hormonelle lidelser og evt. en allergi test. Dyrlægen vil også se på hundens foder, da det kan have stor betydning for en hund, der har allergi.

Foderallergi - Foderintollerance

Ofte starter dyrlægen med at udrede for foderallergi. Hunde kan også have foderallergi (foderintolerance), hvor hunden reagerer på det den spiser. Når hunden spiser, nedbrydes foderet til mindre bestanddele i tarmene, hvorefter det optages gennem tarmslimhinden. Spiser hunden noget den ikke kan tåle, vil den få allergi symptomer. Foderallergi viser sig først og fremmest ved, at hunden klør sig, uden at det er sæsonbetinget, men der kan også sagtens være mave-tarm-besvær, tilbagevendende øjenbetændelser, eksem eller andre hudinfektioner.

Du kan læse mere om foderallergi her

Allergi overfor luftbårne emner (atopi)

Det mest almindelige er, at hunden er allergisk over for noget den indånder, eller allergener der trænger ind gennem huden, f.eks. støv, støvmider, pollen, lagermider, fjer eller uld. Denne type allergi er en Inhalationsallergi og kaldes for ”atopi”. Den kan diagnosticeres med en blodprøve eller en priktest.

Hos mennesker fører inhalationsallergi som oftest til symptomer i lunger eller luftveje, for eksempel astma. Ved atopisk allergi hos hunde, er det mest almindelige symptom kløe, der resulterer i hudbetændelse og andre hudproblemer. Kløen kan være generel eller opstå specifikke steder på kroppen. Som regel opstår kløen i ansigtet, på benene, i armhulerne, ved lysken, mellem trædepuderne og ved læbefolder. I enkelte tilfælde kan luftbårne allergener give symptomer i luftvejene eller medføre, at det kun er huden i ørerne, der klør. Til at begynde med er der ingen hudforandringer at se, men hvis hunden får lov til at klø sig, kommer der efterhånden sår, der kan blive inficeret og resultere i smertefuld hudbetændelse. Disse selvskabte skader kan forværre lidelsen, og være til stor frustration for hunden.

Ved kontakt med emner, som hunden er følsom over for, dannes der antistoffer, og når hunden igen kommer i kontakt med de samme stoffer, opstår der en allergisk reaktion.

Læs meget mere om atopisk allergi hos hunde her

Hvornår skal du kontakte dyrlægen?

Når hunden har et problem med huden, behøver det ikke altid betyde, at hunden er allergisk. Men klør den sig eller får øreproblemer, kan det dog være et tegn. Kontakt dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hund er allergisk over for noget, eller hvis den har symptomer som hudkløe eller rød/irriteret hud i ørerne.

Hvad kan du selv gøre?

Du kan støtte op om en sund hud ved at fodre korrekt. Undgå godbidder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, bl.a. ved at lave godbidderne selv.

Du kan have fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud, f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.

Du bør så vidt muligt undgå, at en atopisk hund kommer i kontakt med de allergener, den reagerer på. Det kan dog være svært at efterleve, da de fleste allergier hos hund forårsages af husstøv og husstøvmider, der findes i alle hjem. Hvis du gør grundigt rent og så vidt muligt undgår støvsamlende stoffer, kan du gøre livet lettere for hunden. For at slå støvmider ihjel, kan du vaske tæpper, dyner og hundekurve ved 60 grader, eller lægge dem i fryseren et døgns tid. Pollenallergi kan også være svært at håndtere, da pollen næsten er umuligt at undgå. Heldigvis er det sæson betonet, og du kan tilpasse gåture og ophold udendørs, til tidspunkter hvor pollenniveauet er lavest.

Det er vigtigt at forebygge infektioner i huden, da det forstærker kløen. Hunden må derfor bades hyppigt i starten, men med længere intervaller når symptomerne aftager, og allergien er under kontrol.

Tjekliste: Dette kan du selv gøre

  • Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle
  • Fodre med allergivenligt foder
  • Give fodertilskud der støtter op om en sund hud
  • Bade hunden med special shampo
  • Gøre rent
  • Hyppig soignering af belastede hudområder (læbefolder, øregange, mellem trædepuderne mm.)

Behandling af hunde med allergi

Selvom der er kommet mange muligheder for udredning og behandling af hunde med allergi, er det ikke altid muligt at finde frem til den præcise årsag til allergien, eller at få hunden symptomfri.

Hvordan en allergisk hund skal behandles, er meget individuelt. Din dyrlæge vil tilbyde dig forskellige muligheder, afhængigt af hundens symptomer og hvad du selv har af ønsker.

Der findes efterhånden en del behandlingsmuligheder for allergihunde. Ofte er det ikke nok kun at gøre én ting – som regel må flere ting i spil. En del kan ejeren stå for, ofte med dyrlægen på sidelinjen. Alt lige fra special shampoo, spray, foder, vacciner og tabletbehandling kan komme på tale.

Hyposensibilisering (eller allergivaccination) kan behandle selve problemet og er uden væsentlige bivirkninger. Det har en god effekt på 60-70% af hundene. Hvis hunden skulle vise sig at være blandt de 30-40 % der ikke opnår den ønskede effekt, kan diverse symptom dæmpende behandlinger overvejes. Tidligere blev der ofte anvendt binyrebarkhormon, men på grund af en lang række bivirkninger ved langtidsforbrug, anvendes der i dag en ny type symptomdæmpende medikamenter, med færre registrerede bivirkninger. En behandling med disse medikamenter kan dog være en bekostelig affære, med en månedlig omkostning på over 1000 kr. for en mellemstor hund.

Fremtiden for en hund med allergi

Allergi er en kronisk sygdom, som hunden må leve med hele livet. Det er ofte en sygdom der kræver løbende behandling og pleje af hunden. De fleste hunde med allergi, får færre symptomer med den rigtige behandling og pleje.

Da flere hunde både har atopi og foderallergi, må hunden som regel spise specialfoder hele livet. Alt i alt kræver det, at du tager nogle hensyn i hverdagen, men hvis du tager dine forholdsregler og holder dig til det der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.

Nogle hunderacer er mere udsatte

Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Skal du have ny hund, kan du med fordel undersøge hvilke racer der har udfordringer med allergi. Agria breed Profiles er racestatistikker der giver et unikt indblik i hvilke sygdomme og skader enkelte hunderacer kommer ud for.

Har du valgt en hunderace der er disponeret for allergi, er det en god ide at sætte dig ind i, hvordan du bedst kan forebygge allergi hos din hund. På den måde kommer I godt fra start og du kan måske helt undgå, at din hund får symptomer på allergi.

Fødevarer der forårsager hudproblemer

Fødevarereaktioner kan starte når som helst, men mest almindeligt før etårsalderen.

Liste over de fødevarer, som ifølge svensk atopisk klinikmateriale især har vist, at kunne forårsage hudproblemer

  • Æg
  • Kylling
  • Nødder
  • Svinekød
  • Hvede