Et bidsår bør altid undersøges af en dyrlæge, selv om såret i begyndelsen ser ganske uskyldigt ud – blot et par små huller (oftest mindst to) i huden. Du skal altid regne med, at et bidsår er inficeret og kan give betændelse og væskeudskillelse.

Usynlige sårhuler

Når en hund bider en anden hund, plejer den at benytte de store hjørnetænder. Tænderne perforerer huden, og den slider derefter huden løs fra underlaget. Resultatet bliver, at der dannes en lomme mellem huden og underlaget. I løbet af nogle timer samles der blod- og sårvæske i sårlommen.

Samtidig som biddet perforerer huden, løsner bakterier sig fra tænderne. Den proteinrige sårvæske er en udmærket føde for sultne bakterier. Efter et eller to døgn er der udviklet en kraftig betændelse. Der har samlet sig mere væske og betændelse, huden hæver og bliver øm, og der render væske ud af de ganske små sår. I nogle tilfælde dannes der betændelsesbylder.

Hvis hundens pels er lang, kan de små huller efter hjørnetænderne være vanskelige at finde. Et tegn på at hunden har bidsår, er for eksempel når der er blod eller pelsen er klistret sammen.

Skil håret fra hinanden og kig i hårbunden. Hvis du finder et sår, bør du klippe væk håret omkring det og kontakte dyrlægen.

Det kan være nødvendigt med dræn

Et bidsår skal ofte dræneres. Dyrlægen åbner op i sårets laveste punkt, således at betændelse og sårvæske kan løbe ud. Ofte lægger dyrlægen en gummislange ind i såret – et dræn. Den plejer at skulle sidde i tre dage, således at sårvæsken ikke lukkes inde, men kan løbe ud af såret.

Nogle gange rives huden op, og der dannes større eller mindre sår. Disse sår bør syes, og det er også nødvendigt at lægge et dræn ind.

Antibiotika mod bakterier

Behandlingen kombineres med en antibiotikakur, for eksempel penicillin. Når hunden kommer hjem igen og skal plejes, er det vigtigt at følge de instruktioner omkring sårbehandlingen, som du har fået af dyrlægen.

Pleje som udføres af hundeføreren:

  • Undersøg huden, og led efter bidsår eller huller efter bid.
  • Klip hår væk rundt om såret.
  • Kontakt en dyrlæge.

Forebyg skader

Lige så vigtigt det er at behandle skader, lige så vigtigt er det at forebygge skader. Kontrollér at der ikke er knust glas, hvor hunden skal luftes eller arbejde! Forebyg hundeslagsmål!