Garvesyre er årsagen til forgiftning

Agria Dyreforsikring får hvert efterår flere tilfælde, hvor hunde er blevet forgiftet efter at have spist agern. Det er som nævnt det store indhold af garvesyre, der er årsag til, at dyr bliver forgiftet. Garvesyre er i sagens natur ætsende, og forårsager betændelsestilstande i mave- og tarmvægge, tarmblødning samt skader på nyrer og lever.

– Det er især skaderne på lever og nyrer, der kan være livstruende, hvis dyret har spist store mængder agern, siger Agrias dyrlæge Thomas Ohlén.

Symptomer

De første symptomer på agernforgiftning er, at dyret bliver træt og nedtstemt og holder op med at spise. Efter en tid kan det få forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende, nogle gange blodig, diarré. Det er ikke usædvanligt, at dyret får feber.

Det er som oftest får, kvæg og heste, der bliver forgiftet af agern, men selv hunde og andre mindre dyr kan få smag for dem og dermed blive udsat for forgiftning.

– Jo mindre dyret er, desto færre agern skal der til, før skaderne ikke blot er lidt mavesmerter, men noget meget mere alvorligt, siger Thomas Ohlén.

Behandling

Der findes ingen medicin mod agernforgiftning. Man kan kun give dyret understøttende behandling mod mavesmerterne, forstoppelsen og diarréen.
– Den eneste måde, man kan forhindre sit dyr i at blive sygt på, er ved at forhindre det i at spise agern på gåturen, og aldrig slippe det ud i områder, hvor der ligger mange agern på jorden, slutter Thomas Ohlén.