Efteråret er et skønt tidspunkt at gå tur med hunden i skoven og betragte, hvordan naturen ændrer sig. Bladene begynder at falde af træerne, og det samme gør egetræets frugt, det lille agern. Mange af skovens dyr som egern og rådyr spiser de nedfaldne agern, og de kan sågar ende på vores spisebord i tilberedt form. Vores hunde kan derimod ikke tåle agern, og faktisk kan større mængder af dem være livsfarlige for hunde. Det er det store indhold af garvesyre, der er årsag til, at hundene bliver forgiftet.

Hvis hunden har spist få agern, så kan den slippe med lidt mavesmerter. Hvis det er en lille hund, så skal der dog ikke så mange agern til, før skaderne bliver mere alvorlige. Garvesyre er ætsende og forårsager betændelsestilstand i maven, tarmblødning samt skader på nyrer og lever.

Symptomer på agernforgiftning

De første symptomer på agernforgiftning er, at hunden bliver sløv og stopper med at spise. Typisk vil forgiftningen føre til kvalme og forstoppelse, der efter 2-10 døgn går over i en tjærelignende og blodig diarré. Det er ikke usædvanligt, at hunden får feber.

Behandling af agernforgiftning

Mistænker man, at hunden har spist agern, så skal man kontakte sin dyrlæge. Der findes ingen medicin eller behandling mod agernforgiftning. Dyrlægen kan kun mindske symptomerne og afhjælpe hundens mavesmerter, forstoppelse og diarré. Det er også muligt, at hunden kan få et middel, der får den til at kaste agernene op, hvis den kommer hurtigt til dyrlægen.

Går du tur med hunden i skoven, så vær ekstra opmærksom på, hvad den finder i skovbunden, så du kan forhindre, at den mæsker sig i agern.