Ved mavedrejning bliver maven fyldt med luft, og maven drejer rundt om sin egen akse. Den øvre og nedre mavemund bliver afsnøret, sådan at luften ikke kan komme ud og blodtilførslen hæmmes. Mavesækken spiles voldsomt ud af luften, der både kan stamme fra fordøjelsen og være luft, som hunden sluger.

Hunden forsøger at kaste op, men der kommer ikke noget, måske bortset fra lidt hvidt skum. Mavesækken trykker på mellemgulvet, og hunden vil have svært ved at trække vejret. Den bagerste del af brystkassen og den forreste del af bughulen spiles ud. Hvis man slår let på bugen, lyder den som en tromme. Hundes ben kan blive kolde på grund af den dårlige blodcirkulation, og hunden kan gå i chok.

En hund der får mavedrejning skal omgående til dyrlægen

Livsfarlig lidelse

Denne tilstand er livstruende! En hund, der får mavedrejning skal omgående til dyrlægen.

Behandlingen består i at tømme mavesækken for luft og fjerne maveindholdet. Behandlingsmetoden afhænger af, om maven er drejet lidt eller meget. Hvis maven ikke er helt afsnøret, kan luften fjernes med en sonde, men hvis maven er drejet en hel eller halvanden omgang, kan man være nødt til at få luften ud med en kanyle, der stikkes ind i mavesækken. Mavesækken tømmes derefter gennem en tyk slange, der føres ned gennem spiserøret. Hunden får drop, behandles for chok og skal faste i flere dage.

Kompliceret operation

Mavedrejning giver risiko for komplikationer og er meget belastende for hundens krop, især for hjertet og blodomløbet.

Nogle hunde kommer sig uden operation, men hvis en hund med mavedrejning ikke bliver opereret, vil lidelsen sandsynligvis komme igen. Hvis det ikke er muligt at få en sonde ned i hundens mave, kan dyrlægen være nødt til at operere hunden akut, dreje maven på plads, fjerne maveindhold, og sy mavesækken fast til bugvæggen, sådan at den ikke kan dreje igen. I mildere tilfælde kan man vente, til hundens tilstand er stabiliseret, før man opererer for at forhindre et tilbagefald.

Milten drejer med rundt ved mavedrejning med risiko for koldbrand, og hvis den er blevet beskadiget, kan det være nødvendigt at fjerne den. Det er vigtigt at observere hundens hjertefunktion, der kan forværres efter operationen. Denne komplikation kan afhjælpes med hjertemedicin og øge hundens chance for at overleve.

Meget hurtigt forløb

Mavedrejning kan være et meget hurtigt sygdomsforløb. I løbet af få timer kan hunden dø, hvis man ikke tager symptomerne alvorligt eller ikke ved, hvad der foregår. Tag derfor straks til dyrlægen!

Man ved ikke, hvorfor hunden får mavedrejning, men følgende faktorer spiller ind:

 • Stor race
 • Dyb brystkasse
 • Har spist eller drukket nogle timer før
 • Har fået motion efter fodring
 • Hunden spiser kun én gang om dagen og får store portioner

Tegn på mavedrejning – sådan gør du:

 • Hvis hunden prøver at kaste op forgæves
 • Hvis hundens mave er udspilet
 • Hvis hunden har smerter og vejrtrækningsbesvær
 • Hvis hunden har hvidt skum om munden
 • Hvis hundens ben er kolde
 • Tag STRAKS til dyrlægen – det er AKUT!