Træningen i at kalde på hunden begynder i det øjeblik, du får hvalpen hjem. I starten handler det om at få den til at føle, at du er meget mere interessant end det, der foregår omkring hvalpen ude i den store verden. Desuden skal lysten til at løbe til ejeren blandes med ubetinget lydighed.

For at få den lille hvalp til at komme når du kalder, skal du bruge både krop og stemme. Du motiverer hvalpen ved at sætte dig på hug og lokke, samtidig med at du bruger stemmen, har du den bedste forudsætning for at lykkes. Der kræves indimellem mere, for at hvalpen skal komme hen til dig når du kalder.

En almindelig fejl er, at den som kalder på hvalpen, står med ret ryg og beordrer den til at komme. Både kropssprog og stemme bidrager til at presse hvalpen tilbage. Højst sandsynligt vælger hvalpen at blive hvor den er, eller den går et andet sted hen.

Kombiner motivation med krav

Hvalpen skal altid komme når du kalder – selv når den ikke har lyst. Derfor bør du gradvist øge de krav, du stiller i træningen til at lystre indkald.

Hvis hvalpen begynder at gå i en anden retning end den retning du kalder fra, kan du på en bestemt måde give kommandoen "stop".

Kommandoen fører forhåbentlig til, at hvalpen stopper op et lille øjeblik. Det er nu, at du skal overbevise hvalpen om, at DU er meget sjovere end dét, den var på vej imod. For at udkonkurrere andre ting, som kan fange opmærksomheden, skal du indimellem hoppe og danse lidt, samtidig med at du kommer med glade kald, der indeholder hvalpens navn.

Når alt kommer til alt, er de fleste hvalpe bange for at blive forladt af lederen i flokken. Det kan derfor være en idé at vende dig om og løbe i modsat retning. Tænk imidlertid på, at du ikke løber for langt væk. Der er en risiko for, at hvalpen søger tryghed hos en tilfældig forbipasserende, som er nærmere end du er, eller at den bliver stående.

Bevæg dig på en måde, så hvalpen bliver nysgerrig

Hvis du har løbet et stykke væk fra hvalpen, bør du fortsætte med at være aktiv til den er kommet frem til dig. Du kan for eksempel veksle mellem at bevæge dig imod hvalpen på en legende og indbydende måde, og sno dig og løbe lidt væk. Når den er på vej imod dig, kan du flytte dig nogle skridt længere væk, således at den får følelsen af at jagte dig. Når hvalpen begynder at nærme sig, kan du stille men sikkert vende dig mod den. Sæt dig på hug for at tage hvalpen ind i varmen – med kram og ros.

Nemmest bliver det, hvis hvalpen altid holder sig i nærheden af dig

Hvis du helt fra starten vænner hvalpen til at skulle følge med, hvor du er til enhver tid, vil du gøre indlæringen af at lystre indkald nemmere. Når hvalpen begynder at kende den rute i går, bør du med jævne mellemrum skifte retning og nogle gange gemme dig eller lægge andre overraskelser ind. På den måde følger hvalpen med i, hvad du gør, i stedet for at den ”tager styringen”, mens du bare følger efter. Her bliver det også lettere at lykkes med at kalde.

Held og lykke!