”En unghest er afhængig af en dygtig unghestetræner, som kan ride hesten i balance, og som har den nødvendige viden og følelse til at fornemme hvor lidt eller meget, hver enkelt hest har brug for for at opbygge muskler, have det godt og blive holdbar på længere sigt,” forklarer Karl-Henrik Heimdahl, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Unge heste er mere følsomme end ældre

Unge heste udvikler sig og har godt af at arbejde, men det skal være varieret og afbalanceret, ellers opstår der, så sikkert som amen i kirken, fysiske reaktioner som for eksempel halthed. Tre- og firåringer er mere følsomme end ældre heste, fordi de endnu ikke er færdigudviklet, og hverken har nået at opbygge tilstrækkeligt med muskler, styrke eller kondition.

”En firåring er stadig midt i sin udvikling. Det er ikke en konkurrencehest, men en hest, der skal opbygge sin krop via omhyggeligt og varieret arbejde cirka fem dage om ugen med regelmæssige hvileperioder på fold,” siger Karl-Henrik Heimdahl.

Han er grundlæggende positiv over for årgangs-konkurrencer, men er lidt bekymret over den eksplosion, der har været i spingkonkurrencer for firåringer, som betyder, at mange konkurrerer og træner meget mere, end en firårig hest magter.

”Lav forskellige træning inden for hestens comfort zone og udvid så langsomt grænserne – det, der føles som ”at spænden buen” om foråret, skal være fuldkommen indarbejdet om efteråret. Men hurtigere skal det ikke gå!

Vær opmærksom på, om hesten ændrer adfærd

Uanset hestens alder, skal man især være opmærksom på, om den ændrer adfærd på nogen måde, for eksempel mister tempoet, river sig løs eller virker uinteresseret i at arbejde. Så er det på høje tid at holde inde, undersøge tænderne og gennemgå hestens udstyr.

”Det er vigtigt, at trense, bid og sadel passer ordentligt. Man hører ofte ryttere sige, at de vil skifte sadelen ud, når hesten er blevet voksen. Glem det! En unghest, der går med en dårligt tilpasset sadel får smerter og kompenserer på forskellige måder, og det kan medføre halthed eller rygproblemer. En kodeledshalthed er for eksempel meget tit tegn på, at der er noget galt med den grundlæggende træning,” siger Karl-Henrik Heimdahl.

Hvis firåringen stadig er i en udviklingsfase, har femåringen til gengæld ofte fået flere muskler og fundet sin balance, og den fungerer derfor bedre med mere intensivt arbejde. Men der er stadig tale om en forholdsvis ung hest, som vokser og præsenteres for mange nye ting, der lige skal fordøjes.

”Seksåringen er også stadig en ung hest, men den har forhåbentlig opbygget gode muskler og fået kondition og kan behandles mere som en voksen hest. Derfor skal du stadig være lydhør over for din hest, sådan at du om nødvendig kan standse op i tide og undgå træningsrelaterede skader,” siger Karl-Henrik Heimdahl.

Sådan får du en sund og glad unghest:

  • Få hjælp af en erfaren unghestetræner – det betaler sig i længden.
  • Rid hesten i balance, på forskellige underlag og i forskellige omgivelser. Giv den varierede opgaver.
  • Læg hvileperioder på 2-3 uger ind til den unge hest. Den har brug for tid til at komme sig både i krop og sind.
  • Kig på hesten – der kan være stor forskel på to heste af samme årgang. De er individer og har brug for individuel behandling og træning.
  • Vær omhyggelig med at sørge for, at alt udstyr passer til hesten. 
  • Husk at også store, ranglede heste har brug for at arbejde, men det skal passe til deres forudsætninger.
  • Rid kun unge heste i konkurrencer med forsigtighed og omtanke.

Almindelige diagnoser hos ungheste, og deres årsag:

Kodeledshalthed
Er ofte tegn på, at der er noget galt. Det kan være alt, lige fra spændinger i kroppen på grund af dårlig tilpasset udrustning, til at hesten har trænet for ensidigt eller ikke i balance.

Rygsmerter
Smerter i ryg- og lændemuskulatur er meget almindeligt hos den unge hest, især hvis hesten samles for meget, før den er blevet stærk nok, rides i ubalance eller med en sadel, der ikke passer rigtigt. Vær omhyggelig med at variere arbejde og form og sæt tid af til at hesten kan hvile og komme sig.