Når din tæve begynder at tisse oftere
Hvis din tæve begynder at tisse oftere end normalt, kan det være tegn på en underliggende sundhedsproblematik. Det kan skyldes en række medicinske tilstande, lige fra infektioner og hormonelle ændringer til visse typer medicin – eller måske manglende mental eller fysisk stimulering.
Forskelle mellem tæver og hanhunde
Urinvejsinfektioner er en hyppig årsag til øget urinering, særligt hos tæver. Tæver er mere tilbøjelige til at blive ramt end hanhunde, idet tæver har et kortere urinrør, hvilket øger risikoen for bakteriel opstigning og infektion. Under og efter løbetid kan urineringen ændre sig, og nogle tæver kan begynde at markere med urin.
Forskellen på urinvejsinfektion og urinmarkering
Har hunden urinvejsinfektion, vil den ofte tisse små mængder, forsøge at tisse uden at der kommer noget eller vise tegn på smerte ved vandladning. Nogle gange kan der være blod i urinen. En tæve der markerer, viser ingen tegn på ubehag. Diagnosen stilles ud fra de kliniske symptomer og analyse af en frisk udtaget urinprøve (urinstix, mikroskopi og evt. dyrkning).
Inkontinens hos steriliserede tæver
En almindelig årsag til urinlækage, især når hunden hviler eller sover, er hormonel inkontinens, som kan opstå efter sterilisation. Tilstanden viser sig typisk som små urinpletter på underlaget, hvor hunden har hvilet. Det er en almindelig og ofte behandlingsbar tilstand.
Cystitis hos hvalpe
Tævehvalpe kan nogle gange vise symptomer, der ligner urinvejsinfektion – at de tisser ofte, uden at der findes bakterier i urinen. Denne tilstand kaldes steril cystitis (betændelse i blæren uden infektion). Det er mest almindeligt hos unge tæver, især mens de bliver renlige.
Årsagen er ikke helt klarlagt, men kan skyldes irritation i blæren, anatomiske forhold eller en reaktion på nye bakterier i miljøet, uden påvisning af bakterier ved urinundersøgelse. Tilstanden går ofte over af sig selv, men det er vigtigt at udelukke en bakteriel infektion via en urinprøve. Tilstanden skal monitoreres, og symptomerne skal aftage over tid. Hvis ikke, kan videre udredning være nødvendig.
Andre mulige årsager
- Diabetes mellitus: Forstyrrelse i insulinproduktionen - medfører øget tørst og urinproduktion.
- Cushings syndrom: Overproduktion af kortisol kan give øget drikkelyst og vandladning.
- Nyresvigt: Nedsat nyrefunktion giver ofte hyppig og øget urinering.
Hvornår skal jeg kontakte en dyrlæge?
Kontakt dyrlægen, hvis tæven:
- Skal tisse ofte eller virker til at have svært ved at holde sig.
- Både drikker og tisser mere end normalt.
- Har svært ved at kontrollere vandladningen og lækker urin.
- Begynder at tisse indenfor, selvom den tidligere har været renlig.
- Du ser blod i urinen, når hun tisser.
- Ændrer adfærd eller virker sløj.
- Hvis hunden viser tegn på smerte, uro eller slikker sig hyppigt omkring urinvejene.