Foder og spiserytme

Kaniners kost bør primært bestå af godt, groft hø, som slider på deres tænder og indeholder ufordøjelige fibre, som holder maven i gang. Derudover bør deres kost også indeholde foderpiller, som dækker kaninens daglige behov. Man skal give 5 gram foderpiller pr. kilo kropsvægt. 5 gram svarer til ca. 1 spsk.

Mysli/gnaverblandinger dækker ikke kaninens behov fodermæssigt, og feder enormt meget.
Kaniner har brug for at spise hver tredje time, for at holde mave-/tarmsystemet i gang. Hvis maven går i stå, kan kaninen blive syg og have brug for akut dyrlægebehandling. Derfor er hø ad libitum et must.

Hø ad libitum et must!

Pludselige ændringer i kaninens appetit og opførsel, er oftest tegn på sygdom eller smerter. Kaniner må ikke få saltsten og/eller kalksten, da dette kan medføre nyresten og kalkpropper i blæren, og derved medføre mange smerter. Det er i øvrigt behandlingskrævende.

Adfærd og håndtering

Kaniner er byttedyr, og trives derfor bedst med alle fire ben på jorden. De bryder sig generelt ikke om at blive løftet på, da dette gør dem utrygge og udløser en masse stresshormoner.
Til gengæld kan kaniner blive meget tamme, fantastiske og underholdende kæledyr, hvis man tilgodeser deres behov, og lader dem komme af sig selv, når de har lyst til at kæle. Derudover er kaniner også intelligente, og kan blandt andet lære at komme når man kalder.
Kaniner viser ofte tegn på stereotyp adfærd og stress, hvis de bor i bur. Mange kaniner viser tegn på mistrivsel og/eller kedsomhed ved at udvise destruktiv adfærd, gnave i tremmerne, smide med tingene i buret og stamp med bagbenene.

Desuden er kaniner meget territorielle dyr, som vogter over det der er deres. Denne adfærd kan afhjælpes ved at give kaninen plads og aktivering. Både fysisk og mentalt. Neutralisering er også en god ide, da dette nedsætter hormonproduktionen i kroppen drastisk, og dermed afhjælper hormonel adfærd.

Bolig

Kaniner er anatomisk bygget med kraftfulde bagben, til det formål at springe højt. Desuden kan de løbe op til 45 km/t. og bevæger sig 3 kilometer dagligt. Dette kan ikke opnås, hvis kaninen bor i et bur. Dette betyder at kaniner trives bedst, med masser af plads og aktivering.

Det ligger i kaninens natur at grave, bygge huler, gnave og løbe. For at tilgodese disse behov, kan man med fordel tilbyde kaninen en gravekasse, legetøjstunneller, ting den kan hoppe op på, huler, friske grene at gnave i, samt gulvplads at løbe på.

 

 (Eksempel på udendørs base, lånt af Louise Falkenberg)