1.    Flåter
Flåter kan smitte hunden med eksempelvis borrelia og anaplasmose. Eftersom det tager et par dage før smitten overføres fra flåten til hunden, kan man i de fleste tilfælde undgå smitte ved at fjerne evt. flåter hver dag. Symptomer på flåtbårne sygdomme er halthed, feber, træthed, nedsat appetit og uvillighed mod at bevæge sig. Op til 90 procent af borrelia-smittede hunde udvikler dog aldrig nogen symptomer.

Agrias dyrlæge: Vi anbefaler at anvende et forebyggende middel mod flåter. Man kan købe gode produkter på apoteket eller hos dyrlægen, der holder flåterne væk; spray, halsbånd eller såkaldte spot-on præparater. Gør det også til en rutine at kontrollere hundens pels, og fjerne evt. flåter med det samme.

2.    Hvepse eller bistik
Et enkelt hvepse- eller bistik er som regel ufarligt. Hunden kan få lokal rødme, blive hævet og lidt øm, der hvor den er blevet stukket. Bliver hunden angrebet af aggressive gedehamse, kan den blive dårlig, selvom den normalt ikke reagerer på et enkelt stik. I nogle tilfælde kan hunden få en allergisk reaktion og hvis det bliver alvorligt kan der være behov for dyrlægehjælp.

Agrias dyrlæge: Hvis du kan se at brodden sidder i huden, skal du forsøge at fjerne den, men uden at trykke. Kulde kan nogen gange lindre den værste smerte og afhjælpe hævelsen, evt. med et køleelement viklet ind i et håndklæde. Kortisonsalve kan også anvendes som smertelindring, efter aftale med dyrlæge.

3.    Hedeslag
Temperaturen i en bil stiger hurtigt til omkring 85 grader – også selvom den står i skyggen med åbne vinduer, og det kun er 20 grader uden for. Det er livsfarligt, hvis en hund hurtigt bliver overophedet og mister bevidstheden. Hunde kan ikke svede som os mennesker, og de kan kun regulere deres kropstemperatur gennem munden/tungen og trædepuderne. En hund kan også blive påvirket af varmen ved gåture i stærkt solskin. En hund med hedeslag får først kraftigt røde slimhinder i munden, som så blegner, hvis hunden går videre og går i chok.

Agrias dyrlæge: Efterlad aldrig hunden i en bil der står i solen. Det er heller ikke altid en god ide, at tage hunden med på stranden i fuld sol. Hvis hunden rammes af hedeslag, er det første man skal gøre at sænke kropstemperaturen. Læg våde håndklæder på hunden som du gør våde med cirka tyve grader varmt vand, ikke iskoldt - alternativt stil hunden i vandet. Hoved, poter, mave og lyske er de meste effektive steder på kroppen til nedkøling.  Går nedkølingen for hurtigt kan hunden begynde at fryse og få krampe. Kontakt dyrlægen hvis hundens almentilstand er påvirket.

4.    Grill- og picnic rester
Efterladte madrester kan få uønskede konsekvenser for en lækkersulten hund. Tilberedte fugle-, flæsk- og fiskeben kan splintres til meget skarpe stykker i mavesækken eller sætte sig fast i ganen eller spiserøret. Engangsgrillspyd i træ som hunden synes smager godt af kød kan stikke hul på mavesæk og tarme, hvis hunden sluger dem. Selv slikkepinde bliver knivskarpe når de splittes ad og det sker at splinter eller hele pinde perforerer tarm eller mavesæk. Symptom på at hunden har spist noget den ikke kan tåle er, at den begynder at kaste op, drikke og spise dårligt og har svært ved at komme af med afføringen.

Agrias dyrlæge: Giv ikke din hund grillrester, specielt ikke dem der indeholder ben. Majskolber er populære at grille, men slet ikke gode for hunden. De kan sætte sig som en prop i tarmen, og så er operation den eneste måde at redde hunden på. Smid skrald væk med det samme, så det er uden for hundens rækkevidde.

5.    Svømning – fugteksem, saltforgiftning og watertail
Mange hunde elsker vand. Men hvis hunden hele tiden er fugtig, kan det bidrage til at hunden rammes af hudsygdommen fugteksem – nogle gange kaldet ”hot spot”. Eksemen forårsages af almindelige stafylokokker, der findes på huden. Varme og fugt gør, at bakterierne hurtigt spreder sig og du ser det som en rød plet på huden, der bliver betændt, klæbrig og øm. Hunde der bader meget i havet, kan få store mængder salt indenbords, som er giftigt for hunden. Watertail forårsages sandsynligvis af en betændelse i nerverne i haleroden, der opstår når hunden bliver kold i bagparten. Det er meget smertefuldt for hunden og halen hænger slapt ned.

Agrias dyrlæge: For at forhindre fugteksem bør du tørre hunden meget grundigt efter den har badet. Det kan også være godt at skylle pelsen med varmt rent vand inden, du tørrer den. Det samme gælder watertail. Sørg også for at tørre hunden, når den har været ude i regnvejr. Fugteksem behandles ved at barbere både det smittede område, og et stykke omkring det, vaske med klorhexidin og smøre med et desinficerende middel et par gange om dagen. Watertail forsvinder normalt efter nogle dage, hvis du lader din hund hvile og holder den varm og tør. Hvis hunden er meget besværet, kan du give den smertestillende og antiinflammatorisk medicin. Kontakt dyrlægen, hvis det virker som om din hund har meget ondt.

6.    Algeforgiftning
Er hunden urolig, ryster den, kaster op og slingrer efter en tur til stranden? Det kan være tegn på algeforgiftning. Algefyldt vand er meget farligt for hunden, og hvis den får algetoxiner i sig kan det i værste fald gøre, at den dør inden for få timer. Kontakt dyrlæge med det samme, hvis du har mistanke om algeforgiftning.

Agrias dyrlæge: Lad aldrig hunden bade i algefyldt vand. Har den allerede gjort det, bør du forhindre at den slikker pelsen, og skylle den ren hurtigst muligt. Symptomerne på algeforgiftning kommer hurtigt, nogen gange allerede inden for 30 minutter. Hunden bliver urolig, begynder at sitre og kaster op. Hunden skal til dyrlægen med det samme!

7.    Solskoldet
Hunde kan også blive skoldede og har brug for beskyttelse fra solens UV-stråler. Solskader kan føre til hudforandringer. Hunde med hvid pels bliver nemmere solbrændte end dyr med mørkere pels. Solskoldning på dyr viser sig på samme måde som os mennesker – huden bliver rød og svier. Mange dyr forsøger at lindre smerten ved at slikke sig, hvilket kan føre til i hudbetændelse.

Agrias dyrlæge: Vær sikker på at hunden altid har mulighed for at lægge sig i skyggen og køle af. For at forhindre at hunden bliver solskoldet, kan du anvende solcreme på særligt udsatte steder, som ører, næse, mave og pung, hvor risikoen for at blive skoldet er størst. Er din hund blevet skoldet, kan du benytte kølige omslag som lindring

8.    Hugorme
Hugormebid kan være meget farligt for hunden, alt efter mængden af gift der bliver sprøjtet ind. Giften angriber blodceller og kropsvæv, påvirker hjertet og skader nyrer og lever. Symptomerne på hugormebid er, at den kropsdel der er blevet bidt, hæver efter et stykke tid, hunden bliver træt og har ondt.

Agrias dyrlæge: Vær ekstra opmærksom på hunden under ture i skoven og hvis du befinder dig i et område, hvor hugorme er almindelige, eksempelvis i Sverige. Bliver hunden bidt skal du holde den i ro, helst bære den og tage til dyrlægen så hurtigt som muligt.Kontakt:
Agria´s dyrlæge konsulent Lene K. Jørgensen på 21468380, eller Sonja Karaoglan, Country manager Agria Dyreforsikring på 23603161 eller email sonja.karaoglan@agria.dk.

Agria Dyreforsikring, specialist i dyreforsikringer gennem mere end 120 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.