Påsken er en højtid, hvor mange katte kommer galt afsted, fordi de bliver forgiftede. Det er specielt vores påskedekorationer, der er de store syndere. De indeholder nemlig smukke blomster og planter, som er giftige for vores nysgerrige firbenede venner.

Det gælder især alle former for liljeplanter, hvor den populære påskelilje, afskårne liljer (lilium) og dagliljer (hemerocallis) er blandt de blomster, der kan være livsfarlige for legesyge katte at spise af.

Alle liljer og planteløg indeholder en plantesaft, som kan give irritationer og smerter i mund, svælg, øjne samt på huden for både dyr og mennesker. Hvis katten spiser af liljen, kan den få maveproblemer, da plantesaften irriterer kattens fordøjelsessystem. Sæt derfor påskeliljen uden for kattens rækkevidde i hjemmet i påskeferien.

Symptomer på forgiftning

Hos katte afhænger forgiftningsfaren af dyrets vægt og mængden af indtag. Ved forgiftning bør du være opmærksom på symptomer som opkast og diarré. Rysten og øget spytproduktion kan også være tegn på forgiftning. Derudover bør man være opmærksom på, om katten spiser og drikker som normalt og i det hele taget opfører sig, som den plejer.

Kontakt din dyrlæge, hvis din kat viser tegn på en forgiftning fx vedvarende opkastning eller diarré (især med blod), nedsat appetit eller øget tørst.

Påskedekorationer i hjemmene

Flotte og farverige dekorationer skaber stemning rundt om i de danske hjem til påske, og de kommer især i spil, når der kommer gæster til påskefrokost. Den farverige udsmykning udgør også en fare for katten. Ofte vækker de mange fjer, bånd og farver dyrets nysgerrighed og jagtinstinkt, så de kommer til at spise af dekorationerne. Det kan give mavesmerter, og hvis ikke det spiste kommer ud på naturlig vis, kan det sætte sig fast i maven, og i værste fald må der en operation til for at få det ud.

Afslutningsvis er det en god idé at sørge for et sted i hjemmet, hvor katten kan være i fred, når der kommer gæster i påsken. Katten har behov for at kunne trække sig tilbage, når der kommer selskab i hjemmet, og dette bør imødekommes med et område, hvor der er ro og fred.