Hvorfor vifter katten med halen, når den jager bytte?

Under normal jagt gemmer katten sig og kaster sig over byttet, hvis det er tæt nok på. Den åbne plads fratager katten naturlige gemmesteder, så den bliver fuldt synlig for byttet. Dette gør, at katten kommer i konflikt mellem det, at forholde sig roligt eller at styrte frem. Halespidsen vrikkes. For byttet fungerer kattens hale som et advarselssignal. Byttet trækker i sikkerhed.

Hvorfor fortsætter katten en tilsyneladende mislykket jagt?

Behovet for at gå på jagt er et medfødt instinkt, som ikke har noget at gøre med, om katten er sulten eller mæt. Katten jager altså for jagtens egen skyld. Det er en nedarvet jagtadfærd, der er dybt rodfæstet hos tamkatten, noget den skal have afløb for.

Hvorfor leger katten med byttet, før den dræber det?

Vilde katte opfører sig ikke sådan, bortset fra hunner, der lærer killingerne at gå på jagt. Adfærden hører oftest hjemme hos huskatte, der får mad hvor de bor.Denne kat jagter ikke for sult, men for at få udløb for sin jagttrang. Katten vil gerne have, at jagten ikke slutter så hurtigt. Hvis byttet desuden er stort, må det slås, så det bliver fortumlet, før katten tør sætte ind med det dødbringende bid. Dette opleves som om katten leger med sit bytte.

Hvorfor viser katten det nyfangede bytte frem?

Dette er den eneste gang katten er sin ejer overlegen. Katten betragter os som håbløst dårlige jægere. Normalt ser katten op til ejeren som om han/hun var dens moder, men når det drejer sig om jagt, så er forholdet omvendt. Ejeren bliver kattens unge.

Sædvanligvis er det steriliserede hunkatte, der gør dette. De kan ikke lære deres unger om fangst og bytte, men vender adfærden mod sit menneskelige selskab. Sædvanligvis rykker vi tilbage, når katten kommer hjem med byttet i munden, specielt hvis det er en rotte og byttet fortsat lever. Måske skriger vi også, og så bliver katten forvirret. Hvis den får skældud, så tvinges den til at konstatere, at menneskets optræden er ubegribelig. En korrekt optræden over for katten er i stedet at rose den, fordi den er så dygtig til at jage. Tag imod byttet med komplimenter, klap katten og når den ikke ser det, kan du skille dig af med ”gaven”.

Kombinationen af veludviklede sanser og stor hurtighed gør katten til en perfekt jæger - men det bedste våben er dens tålmodighed.