Hvorfor stirrer katten?

At stirre er egentlig en aggressiv handling. En stirrende kat er sikker på sig selv. Rivaler plejer at løse konflikter ved at nidstirre hinanden. I kattens øjne er et stirrende menneske en trussel. Lad derfor være med at stirre på katten, men se på den med halvt lukkede øjne og blink med jævne mellemrum. Det vil få katten til at føle sig tryg og afslappet.

Mennesker, der er bange for katte eller af en eller anden grund ikke bryder sig om katte, har det med at ignorere katten og lade, som om den ikke eksisterer. Det kan katten godt lide, og den skynder sig derfor at tage kontakt. Hvis du gerne vil være i fred, skal du i stedet stirre på den.

Hvorfor rynker katten på næsen?

Nogle gange rynker katten på næsen, snuser og trækker vejret med åben mund. Denne ejendommelige adfærd kaldes ’flehmen’ og er tegn på, at katten undersøger og nyder en usædvanlig og specielt lækker duft. Katten ser ud, som om den er i trance og stirrer lige ud i luften. I denne situation bruger katten et særligt lugte- og smagsorgan – det vomeronasale organ, også kaldet Jacobsons organ - opkaldt efter den person, der opdagede det. Organet er cirka en centimeter langt, sidder bag ved de øverste hjørnetænder, og består af et lille rør, der munder ud i ganen. Jacobsons organ er især følsomt over for luftbårne kemiske forbindelser. Med dette specielle lugte- og smagsorgan kan katten aflæse nye dufte i sit territorium.

Hvorfor hvæser katten?

Man mener, at kattens hvæsen er en camouflagereaktion. Katten efterligner en slange, og giver dermed indtryk af at være giftig og farlig. Rovdyr har stor respekt for slanger. Hvis en trængt kat kan skræmme en angriber ved at udløse denne instinktive skræk for slanger, er det en stor fordel for katten, og det er sandsynligvis forklaringen på, at katten har udviklet sin evne til at hvæse.

Hvorfor klaprer katten med tænderne?

Katten kan for eksempel klapre med tænderne, når den ser en fugl eller en mus. Denne adfærd kaldes ’tomgangshandling’. Katten foretager sit højtspecialiserede dræbende bid, som om den allerede havde byttet mellem tænderne. Den sætter sine lange hjørnetænder i dyrets nakke, og med en vibrerende kæbebevægelse borer den hjørnetænderne ned mellem byttedyrets halshvirvler.

Hvorfor svinger katten hovedet frem og tilbage?

Når katten ser et bytte, svinger den hovedet frem og tilbage, for at afstandsbedømmelsen skal blive helt perfekt, før den tager springet og fanger byttet.