Det er på høje tid at øge kendskabet til tævernes mest almindelige kræftsygdom! Ligesom hos mennesker er tiden afgørende for tævens overlevelse og fremtidige sundhed. Her spiller hundeejeren en afgørende rolle med at hjælpe tæven ved at opdage knuder så tidligt som muligt.

Hvert år rammes tusinder af tæver af tumorer i mælkekirtlerne. Årsagen kendes endnu ikke. Risikoen for at udvikle en mælkekirteltumor stiger med tævens alder, og de forekommer hyppigst hos midaldrende og ældre steriliserede tæver, men stigningen sker allerede fra det tidspunkt, hvor tæven er fem-seks år gammel. Tæver, der steriliseres tidligt, er mindre tilbøjelige til at få tumorer i mælkekirtlerne. Nogle racer påvirkes oftere, såsom boxer, engelsk springer spaniel og doberman.

Hvad kan du selv gøre?
Gør det til en vane at mærke tævens mælkekirtler igennem mindst en gang om måneden. Så kan du på et tidligt tidspunkt opdage knuder, hvilket er afgørende for prognosen, hvis det er en ondartet tumor.

De mest almindelige symptomer er de samme som hos kvinder: en eller flere knuder dukker op i brystvævet. Undersøg hunden ved at lægge den på siden, og mærk begge mælkelisterne grundigt igennem fra forbenene til lysken.

Tævens mælkelister sidder langs undersiden af ​​maven og brystet, og knuder viser sig ofte i de bageste mælkekirtler, men knuder kan i princippet opstå i alle kirtler. På et tidligt tidspunkt kan tumorer føles som riskorn eller grus. En knude eller ujævn struktur i mælkekirtlen er ikke altid det samme som en tumor.

Bliver tæven rask igen?
Cirka halvdelen af ​​tumorer i mælkekirtlerne er godartede og har en god prognose. De maligne tumorer kan sprede sig, herunder til lungerne, og derefter er prognosen væsentligt dårligere. På klinikken undersøges tæven, og hvis det er nødvendigt, opereres hun hurtigst muligt. En celleprøve kan nogle gange give en vis indikation, men for en nøjagtig diagnose og prognose kræves en vævsprøve i forbindelse med kirurgi

Hvordan behandles mælkekirteltumorer?
Tæver med tumorer i mælkekirtlerne behandles normalt kirurgisk. Når det er relevant at operere tæven, skal kirurgi udføres hurtigst muligt efter opdagelsen af de formodede tumorer. I flere tilfælde vælger man fjernelse af hele den pågældende mælkekirtelliste, hvor tumoren er konstateret. Hvis der er mistanke om, at tumoren har spredt sig, kan der tages en celleprøve af lymfeknuder i lyske, røntgen af brysthule og evt ultralydsskanning af lymfeknuder i bughule. Hvis tumoren har spredt sig, er prognosen dårlig og en operation vil ikke hjælpe hunden.