Et anfald kan vare fra nogle få sekunder til flere minutter. I usædvanlige tilfælde går anfaldet ikke over, men fortsætter i flere timer. Hvis anfaldet ikke går over, men bare bliver ved og ved – med det ene anfald efter det andet – opstår der en livstruende tilstand, en såkaldt status epilepticus.

Forvirret efter anfald

Efter anfaldet vil hunden som regel være forvirret eller urolig. Nogle hunde er slet ikke sig selv. Hunden vakler og gør, og i enkelte tilfælde kan den opføre sig aggressivt.

Når en hund har haft sit første anfald, får den sandsynligvis flere. Men man kan ikke sige hvornår eller hvor ofte. Årsagen til epilepsi er utrolig svær at fastlægge. Det nærmeste, man kan komme, er, at den fremkaldes af en form for hjerneskade – som kan skyldes alt lige fra misdannelser som hjernevattersot til hjernerystelse, hjernehindebetændelse eller betændelse i selve hjernen.

Arvelig sygdom

Eftersom epilepsi er mere almindeligt inden for bestemte hunderacer, som for eksempel visse fuglehunderacer, taler meget for, at der er visse arvelige aspekter.

Man kan ikke kurere epilepsi, men sygdommen kan godt behandles. Mange hunde får det bedre, når de kommer i behandling. De får færre anfald, og der går længere tid imellem anfaldene.

Behandling så tidligt som muligt

Før i tiden behandlede man kun epilepsi med medicin, hvis hunden fik anfald oftere end en gang om måneden. Nu sætter man som regel ind med medicin på et meget tidligere tidspunkt. Som regel behandler man med fenemal. Hunden kan blive træt eller sløv af epilepsimedicinen, men det går som regel over efter et par ugers behandling.

I de fleste tilfælde vil dyrlægen udelukke andre sygdomme, der kan forårsage kramper, og derfor tager man i nogle tilfælde blodprøver, urinprøver og EKG, samt røntgenundersøger hunden.

Fjern genstande

Hvad gør man som ejer, hvis ens hund får et epileptisk anfald? De fleste hundeejere bliver meget forskrækkede. De føler sig hjælpeløse og vil gerne gøre noget. Men lad endelig være med at stikke hænderne ind i hundens mund! Du risikerer at blive alvorlig bidt. Hunden sluger ikke sin egen tunge, og det er ikke sandsynligt, at den kommer til at bide sig selv.

Lad hunden ligge på gulvet. Fjern genstande omkring hunden, så den ikke kommer til skade. Lad hunden være i fred og dæmp lyset.

Tag tid på anfaldet

I de fleste tilfælde går anfaldet over på et par minutter, der nok kan virke som timer. Tag derfor tid! Hvis der ikke kommer flere anfald i løbet af dagen eller natten, er der ingen grund til at fare til dyrlægen. Bestil i stedet tid til en undersøgelse.

Hvis der kommer flere anfald på samme dag eller nat, bør du gå til dyrlægen. Hvis anfaldet ikke går over eller hvis det varer længere end ti minutter, er det akut, og så bør du søge dyrlæge straks. Dyrlægen kan i disse tilfælde give en indsprøjtning, der hjælper på kramperne.

Sådan gør du, hvis din hund får et anfald:

  • Undersøg hunden, skriv ned, hvornår anfaldet kom, og hvor længe det varede.
  • Ved lange anfald, mere end ti minutter og ved gentagne anfald – søg dyrlæge straks.
  • Skriv ned i din kalender, hvornår hunden får anfald, og hvor længe de varer.