Årsagen til diabetes er, at bugspytkirtelen ikke producerer tilstrækkeligt med insulin. Insulin er et livsvigtigt hormon, der sørger for, at blodsukkeret i kroppen ikke stiger eller synker for meget.

De klassiske symptomer på diabetes er, at hunden drikker meget vand

Det er tit midaldrende eller ældre hunde, der får diabetes. Tævehunde rammes oftere af diabetes end hanhunde, fordi de producerer hormonet progesteron, når de er i løbetid. Progesteron gør næsten sukkersygen umulig at behandle, og derfor skal tæver med diabetes altid steriliseres. Agrias sygeforsikring dækker omkostningerne til sterilisering i dette tilfælde.

Tørstig og træt

De klassiske symptomer på diabetes er, at hunden drikker meget vand. Ofte får hunden også en enorm appetit, og kan sætte store mængder mad til livs, men den bliver alligevel ved med at tabe sig.

Træthed og ugidelighed er også sikre tegn på sygdommen, men disse symptomer kan jo også være advarselstegn på andre sygdomme end diabetes, og derfor er det vigtigt, at dyrlægen stiller den rigtige diagnose ved at undersøge blod- og urinprøver. Hvis hunden ikke får diagnosticeret sukkersygen i tide, bliver dens tilstand forværret, og den kan få følgesygdomme, som alvorlige problemer med fordøjelsen, grå stær, øget risiko for infektioner og nyresvigt.

Daglige indsprøjtninger og blodprøver

Når diagnosen er stillet, begynder de daglige indsprøjtninger med insulin. Hunden skal have insulin en eller to gange om dagen, for at have et stabilt blodsukkerniveau. Hundeejeren må også tjekke sukkertallet ved at tage regelmæssige blodprøver.

Hvis hunden ikke kan behandles med insulin i pilleform, skyldes det som oftest, at insulinen nedbrydes i mavesækken, før kroppen kan nå at optage det. Derfor må ejeren lære at give hunden indsprøjtninger. Både sprøjter og insulin fås på recept hos dyrlægen.

God mad og regelmæssige måltider

Diabetes kræver temmelig meget af hundeejeren med hensyn til at sørge for insulinindsprøjtninger, blodprøver, sund livsstil og gode madvaner. En hund med diabetes skal nemlig have mad af høj kvalitet og regelmæssige måltider. Det er vigtigt, at hunden får sin mad på bestemte tidspunkter hver dag, fordi hundens insulindosis er beregnet efter det.

 En hund med diabetes skal nemlig have mad af høj kvalitet og regelmæssige måltider

Maden skal helst bestå af magert kød eller fisk, og hunden må ikke få hundekiks eller noget som helst andet, der indeholder sukker. Efterhånden findes der specielt diabetesfoder i handelen. Det er godt, fordi det indeholder langsomme kulhydrater, der hjælper med til at holde sukkertallet stabilt.

Motion er gavnligt for sukkertallet

Motion hjælper også med at stabilisere blodsukkeret. Du bør altid have druesukker på dig, når du er ude at gå med hunden, hvis den skulle få insulinføling der indebærer, at blodsukkerniveauet falder kraftigt.
Hvis hunden får insulinføling, bliver den svag, urolig, usikker på benene og kan få krampe og blive bevidstløs. Hvis hunden ikke selv kan synke druesukkeret, kan du massere sukkeret mod tandkødet.

Medicin tillægsforsikringen erstatter insulin

Omkostningerne til behandling af diabetes afhænger af, hvor tit du er nødt til at gå til dyrlægen, og hvor meget, du kan klare at gøre derhjemme.
Selve insulinen koster også en del. Du skal regne med mellem 80 og 160 kroner om måneden for en hund på 15 kilo. Hvis din hund er forsikret med Agria medicin, får du erstatning på 2.570* kr. per forsikringsår til insulin og anden medicin.

*Beløbet er 2015 årsindex.

Som det fremgår, stiller behandling af diabetes store praktiske og økonomiske krav til ejeren. I nogle tilfælde er kravene for store, og ejeren vælger i samråd med sin dyrlæge at få hunden aflivet.