Glem ikke din trofaste ven de sidste år! Bare fordi den ikke længere orker at træne hårdt eller hænge med på fjeldturen eller jagten, betyder det ikke, at hunden vil ligge hjemme på sofaen og sove de 22 af døgnets 24 timer. En gammel hund bliver let passiv, hvis ikke du som ejer gør den til en aktiv del af dit liv. Risikoen for, at hunden skal blive senil, øges også, hvis den er passiv. En senil hund reagerer ofte langsomt, bliver indadvendt og gør mærkelige ting, som den aldrig tidligere har gjort.

Gør noget sammen

Der er meget I kan gøre sammen, til trods for, at hunden ikke længere orker at gå så langt. Tag hunden med, når du tager hjem til venner eller bare skal ud på en kortere biltur. En ældre hund er ofte roligere og ikke vanskelig at have med sig, og en pause fra de normale rutiner hjemme kan være en stor belønning for hunden. Lad hunden følge med dig til postkassen for at hente posten, eller til skraldespanden, når du skal ud med skrald. Læg et kortere spor i skoven, eller vær ude og leg med hunden på græsplænen et stykke tid som supplement til de normale spadsereture. Gå gerne en tur på et blødt underlag, for eksempel i skoven eller på marken, men gå hellere flere korte ture end én meget lang.

Tænk alligevel på ikke at gøre hunden gammel før tid, ved at forkorte spadsereturene eller reducere tempoet for tidligt

Tænk alligevel på ikke at gøre hunden gammel før tid, ved at forkorte spadsereturene eller reducere tempoet for tidligt. Hold øje med hunden, og vær opmærksom på de signaler, hunden giver. Jo længere tid hunden kan holde gang i muskler og led, desto bedre!

Syn og hørelse bliver dårligere

Med alderen bliver også syn og hørelse dårligere, ligesom hos mennesker. Hvis hunden begynder at høre dårligere, kan du bruge kropssprog til at få hunden til at forstå, hvad du vil. Vær tydelig og bliv ikke vred, hvis hunden ikke forstår, hvad du siger. Det er også en omstilling for hunden. Hvis hunden begynder at se dårligt, bør du ikke ommøblere hjemmet og ikke omlægge ruten for lufteturen.

En gammel hund får ofte lidt forringet blodcirkulation og fryser dermed lettere. Her kan hunden få brug for et tæppe, når I skal ud og gå, og et dejligt og varmt tæppe at ligge på, når den skal sove.

En fed hund har det ikke godt

En hund, som ikke er helt i topform, har ofte behov for at føle sig tryg og vil helst ikke være alene. Forkæl gerne den ældre hund med masser af hygge, kram og ekstra godbidder. Men tænk på hundens bedste, når du giver den ekstra mad og godbidder, for en fed hund har det ikke godt. Fedme forkorter hundens liv, og den orker ikke lige så meget, som den ville, hvis den var tynd. Det er heller ikke godt for leddene, hvis hunden er tyk.

Når hunden bliver ældre, kan det være fornuftigt at gå til en seniorkontrol hos dyrlægen. Hvis hunden for eksempel skulle få stive led, blive tyndere, holde op med at spise, være mere sulten end normalt, blive mat i pelsen eller slap, skal du absolut bestille tid hos dyrlægen, således at du kan udelukke sygdomme og spare hunden for unødig smerte.

En lykkelig slutning

Det at en gammel hund bliver lidt stiv og skranten, er ikke usædvanligt. Men der er meget du som ejer kan gøre, for at give hunden et behageligt og lykkeligt liv de siste år. Hvis hunden for eksempel får ondt i leddene, er der i dag god medicin til at lindre smerten. Det er også vigtigt, at du som ejer holder hunden i så god kondition som muligt, og den må frem for alt ikke blive for fed. For at hunden også skal være glad, har den brug for at blive aktiveret. Den må ikke blive en passiv ”indretningsdetalje” i hjemmet.

Vær opmærksom på, hvornår hunden ikke orker længere, hvornår den ikke længere vil og hvornår den ikke længere kan.