Hundehandlerne ved, at mange forældre desperat gennemsøger annoncer i aviserne, på tekst-tv og internet for at finde en billig hundehvalp, som kan leveres juleaften. Derfor sørger de for, at deres tævehunde får hvalpe, som kan forlade deres mor op til jul, også selv om mange af dem måske er lidt for små og knap nok færdige med at die.

”Klar til levering i julen” står der i annoncen. Prisen er rimelig. Sælgeren er selvfølgelig sød og hjælpsom og tilbyder at møde dig på et gadehjørne eller på den nærmeste tank for at overdrage hvalpen. Han vil gerne gøre det lettere for dig, siger han.

Hvis hunden overhovedet har nogen papirer, er det ikke sandsynligt, at de er ægte. De rigtig grove hundehandlere fabrikerer falske papirer på computeren uden at blinke. Deres mobiltelefoner har taletidskort, og kan ikke spores, og hvis de får for mange mennesker på nakken, får de bare nyt nummer.

Hvis din familie alligevel har overvejet at anskaffe en hund, synes du måske, det ville være smart at give den i julegave. Det er jo en dyr gave, som løber op i mange tusinde kroner, og så slipper du måske for at bekymre dig om at købe ret mange andre gaver. Men det er en meget kortsigtet måde at tænke på.

En hund er ikke noget impulskøb

Der er mange grunde til, at du ikke skal impulskøbe en ’julegavehvalp’. Når man køber en hvalp, køber man en hund for livet.

Hele hundens liv i hvert fald – og det varer gennemsnitligt ti år, måske længere. Du vil uden tvivl gerne have, at det skal blive rart for dig og din familie at være hundeejere, og at I og hunden skal få glæde af hinanden. Derfor er man nødt til at gå grundigt til værks, når man planlægger at købe hund. Først skal man vælge den rigtige hunderace. Det er faktisk noget af det vigtigste, men mange førstegangs-hundekøbere tænker slet ikke over, hvor meget det betyder.

Race og opdrætter

Alle hunderacer er opdrættet med et ganske bestemt formål. En familie, der bor i en treværelses lejlighed inde midt i byen, skal ikke købe en grønlandshund, uanset hvor smuk den ser ud på billeder og i fjernsynet. Man er nødt til at sætte sig ind i de enkelte hunderacers behov og gøre sig klart, hvad man egentlig vil med hunden, og hvad hunden oprindeligt er bestemt til.

Det tager nogle måneder at læse om racerne og kontakte hundeopdrættere og hundeforeninger.

Når man har bestemt sig for en race, drejer det sig om at finde en god opdrætter. Du vil uden tvivl gerne købe en hvalp, der er sund og rask og stammer fra sunde forældre. Dyrlæger sætter helt sikkert pris på at have nok at lave, men de bryder sig ikke om at se syge hvalpe, der stammer fra dårligt opdræt og som har pådraget sig arvelige lidelser, blot fordi opdrætteren ikke har sat sig ind i sine avlsdyrs linier.

Hvis du får sådan en hvalp, kommer du hurtigt til at betale dyrlægen lige så meget som eller mere, end du har givet for hvalpen.

Men der er noget, der er endnu værre end fysisk sygdom, og det er dårligt temperament. Hvis din hvalp har arvelige mentale problemer, kan den vokse op og blive en aggressiv og farlig hund.

Vigtigt at have et godt forhold til opdrætteren

Når man får et lille nyt firbenet familiemedlem med hjem, opstår der utroligt mange spørgsmål. Hvorfor gør hvalpen sådan? Må den spise det her? Kan jeg tage den med der? Må jeg dit? Kan jeg dat? Så er det dejligt at kunne ringe til opdrætteren. En seriøs hundeopdrætter er altid parat til at hjælpe sine hvalpekøbere. Du skal være klar over, at opdrætteren holder lige så meget af hvalpen, som du snart kommer til at gøre. Opdrætteren har også stor erfaring og kan hjælpe med information og gode råd, når du får brug for det. Men husk at lade være med at misbruge det. Opdrætteren har sandsynligvis en travl hverdag med stort hundehold, og har måske lige solgt mange hvalpe til nye ejere, der alle kan have brug for hjælp og råd.

Hvis du absolut vil give et dyr i julegave ...

Hvis du er forælder og har bestemt, at familien skal udvides med en hund, kat, kanin eller hvad det nu er for et dyr, der står øverst på ønskesedlen, så lad selve beslutningen være julegaven. Overraskelsen bliver lige så stor, og måske er det endnu sjovere for barnet at være med i hele planlægningen med at anskaffe dyret, samtidig med at forventningens glæde kommer til at vare endnu længere.
Men måske vil du gerne have noget, du kan pakke ind? Så gå i boghandelen og køb nogle bøger om hunderacer, og om hvordan man skal gribe det an at få hund. Det gælder også for katte, kaniner, hamstre, marsvin og andre kæledyr. En pakke med et lille halsbånd og en hundesnor er heller ikke til at misforstå.
Bøgerne kan vare hele julen og mere til, og I glemmer alt om nødder, knas, spil og fjernsyn. Familien har fået en hund i julegave – på den helt rigtige måde.